Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Astrofizičari tvrde

'I Turci i Rusi lagali su o padu vojnog aviona'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva belgijska astrofizičara bacili su sumnju na službene izjave o tome kako je u utorak srušen ruski bombarder.

Dr Tom van Doorsslaere i Dr Giovanni Lapenta na blogu sveučilišta 'Katholieke Universiteit Leuven', napisali su kako ruski avion kojeg su srušili Turci nije mogao pasti ni na način na koji tvrde Turci ni na onaj na koji tvrde Rusi, piše Independent.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području" Let iznad Osijeka i okolnih naselja oglasila se kontrola zračne plovidbe Avion satima letio nisko nad jednim dijelom Hrvatske: "To je ljudima moglo biti čudno"

I Rusi i Turci slažu se u tome da je Turska srušila ruski vojni avion koji je potom pao na područje Sirije.

Turci tome dodaju da su Rusima poslali 10 upozorenja o kršenju zračnog prostora, a potom ispalili rakete u ruski avion. Rusi tvrde da nisu dobili upozorenja.

Nakon što su vidjeli snimku rušenja tog aviona, dr. van Doorsslaere i dr. Lapenta rekli su da je prema njihovim izračunima avion putovao brže nego su izvijestili Turci.

Tijelo ruskog pilota je u Turskoj i bit će predano Rusiji

Turci su, naime, kazali kako je avion u njihovom zračnom prostoru bio 17 sekundi, ali fizičari su izračunali da, ako je putovao brzinom od 609 km/h, avion bi preko njihova teritorija prošao za sedam sekundi.

Uzevši to u obzir, nije vjerojatno da su Turci izdali 10 upozorenja u pet minuta jer bi to značilo da bi tom brzinom avion prešao 50 m u 80 sekundi. Možda je posrijedi bilo upozorenje prije nego su ušli u turski prostor?

'Kako bi turske zračne snage mogle predvidjeti da će ruske zračne snage ući u njihov prostor? Vojni avioni su vrlo agilni i u teoriji, ruski avioni mogli su se okrenuti u posljednjem trenutku kako bi izbjegli turski zračni prostor. Upozorenja koja su izdali bila su samo spekulacije u trenutku kada su izdana', smatraju ovi znanstvenici.

Ali također kažu kako ni Rusi nisu bili potpuno iskreni. Rusi tvrde da je avion napravio skretanje od 90 stupnjeva nakon što je udaren te je aktivno pokušavao izbjeći turski zračni prostor.

Astrofizičari kažu da pri toj brzini, promjena kursa od 90 stupnjeva može biti postignuta samo s objektom koji je nekoliko puta teži ili nekoliko puta brži od aviona.

'Prema našim kalkulacijama, jasno je da bi obje priče i Turske i Ruske trebale biti promatrane s dozom sumnje. Procijenjeni limit kršenja turskog zračnog prostora je maksimalno 10 sekundi. Ruske tvrdnje ne podudaraju se sa zakonima mehanike', zaključuje dvojac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene