Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Popisu svjetskih političara koji su pobrkali Sloveniju i Slovačku pridružio se i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, rekavši da financijskom injekcijom francuske vlade u automobilsku kompaniju Peugeot-Citroen spašava u vrijeme krize i radna mjesta u Sloveniji, prenijeli su danas slovenski mediji.


Modeli peugeot 207 i citroen C3 picasso proizvode se zapravo u slovačkoj Trnavi, dok u Sloveniji svoj pogon ima Renault.

Do te zabune došlo je u intervjuu francuskog predsjednika britanskom Sunday Telegraphu, ali je Sarkozy, za razliku od Georgea W. Busha i Silvija Berlusconija koji su se već ranije istaknuli sličnim izjavama, priznao da možda i griješi. 'Mislite li da Slovenci nisu zadovoljni što subvencioniramo Citroen koji kod njih ima tvornicu. Ili je to možda Renault, nisam siguran, ali ipak mislim da se radi o Citroenu', rekao je u razgovoru s britanskim novinarima Sarkozy.

Vezani članci Maske, ilustracija Sud u Kopru: Kažnjavanje zbog nenošenja maske nema pravnog temelja Koronavirus u Sloveniji Epidemiolozi uputili poruku građanima: Susjedi nedavno ublažili stroge mjere, već četvrti dan broj novozaraženih u porastu

Njegova se nedoumica može pripisati klasičnoj zamjeni dviju država slična imena, ali i tome što i u jednoj i drugoj svoje tvornice imaju francuski automobilski divovi kojima sada pomaže država.

To se međutim ne može reći i za dva najpoznatija slučaja zamjene imena dviju slavenskih država koje su postale neovisne samo s godinom dana razlike, a imaju i vrlo slične zastave. George W. Bush je 1999., prije nego što je izabran za predsjednika SAD-a, na svom ranču u Teksasu primio tadašnjeg slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka i kasnije izjavio da je bio vrlo zadovoljan susretom sa "slovačkim ministrom vanjskih poslova". Dvostrukoj zabuni vjerojatno je kumovala činjenica što je Drnovšeka na susretu s Bushem pratio Dimitrij Rupel, a kasnije je ona uvrštena i na popis "bushizama", svjedočeći o slabom poznavanju europskog zemljopisa kod Amerikanaca.

Sličan incident dogodio se 2003. kada je Silvio Berlusconi, primajući izaslanstvo koje je vodio Drnovšekov nasljednik na mjestu premijera, rekao da izražava dobrodošlicu "slovačkom premijeru Antonu Ropu".