Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lapsus francuskog predsjednika

I Sarkozy 'pobrkao' Sloveniju i Slovačku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Popisu svjetskih političara koji su pobrkali Sloveniju i Slovačku pridružio se i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, rekavši da financijskom injekcijom francuske vlade u automobilsku kompaniju Peugeot-Citroen spašava u vrijeme krize i radna mjesta u Sloveniji, prenijeli su danas slovenski mediji.

Modeli peugeot 207 i citroen C3 picasso proizvode se zapravo u slovačkoj Trnavi, dok u Sloveniji svoj pogon ima Renault.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi

Do te zabune došlo je u intervjuu francuskog predsjednika britanskom Sunday Telegraphu, ali je Sarkozy, za razliku od Georgea W. Busha i Silvija Berlusconija koji su se već ranije istaknuli sličnim izjavama, priznao da možda i griješi. 'Mislite li da Slovenci nisu zadovoljni što subvencioniramo Citroen koji kod njih ima tvornicu. Ili je to možda Renault, nisam siguran, ali ipak mislim da se radi o Citroenu', rekao je u razgovoru s britanskim novinarima Sarkozy.

Njegova se nedoumica može pripisati klasičnoj zamjeni dviju država slična imena, ali i tome što i u jednoj i drugoj svoje tvornice imaju francuski automobilski divovi kojima sada pomaže država.

To se međutim ne može reći i za dva najpoznatija slučaja zamjene imena dviju slavenskih država koje su postale neovisne samo s godinom dana razlike, a imaju i vrlo slične zastave. George W. Bush je 1999., prije nego što je izabran za predsjednika SAD-a, na svom ranču u Teksasu primio tadašnjeg slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka i kasnije izjavio da je bio vrlo zadovoljan susretom sa "slovačkim ministrom vanjskih poslova". Dvostrukoj zabuni vjerojatno je kumovala činjenica što je Drnovšeka na susretu s Bushem pratio Dimitrij Rupel, a kasnije je ona uvrštena i na popis "bushizama", svjedočeći o slabom poznavanju europskog zemljopisa kod Amerikanaca.

Sličan incident dogodio se 2003. kada je Silvio Berlusconi, primajući izaslanstvo koje je vodio Drnovšekov nasljednik na mjestu premijera, rekao da izražava dobrodošlicu "slovačkom premijeru Antonu Ropu".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene