Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tiranosauri i ostali dinosauri budili su se uz poj ptica baš kao i mi, iako je taj zvuk više nalikovao gakanju nego cvrkutanju, pokazuje izvanredno otkriće jednog fosila.


Na Antarktici je otkriveno najstarije fosilizirano pjevalo (sirinks), ptičji organ na kraju dušnika koji im omogućuje ispuštanje zvukova, što dokazuje da su ptice letjele nebom prije 68 milijuna godina, tijekom posljednje faze doba dinosaura.

Vezani članci Ptići krunatih ždralova Neviđeno veselje u Divljem srcu Zagreba: Kad su njih dvojica prvi put provirili iz jaja... Slika nije dostupna Senzacionalno otkriće: SVI dinosauri su imali perje?!

Dosad je najstariji poznati primjerak pjevala bio star 2,5 milijuna godina.

Novootkriveni fosil pripada vrsti Vegavis iaai, ptici nalik današnjoj guski, rekla je Julia Clarke, profesorica na teksaškom sveučilištu i glavna autorica studije objavljene u časopisu Nature.

Struktura pjevala upućuje na "sposobnost proizvodnje zvuka nalik gakanju ili pištanju", rekla je Clarke.

Vegavis iaai ionako je slavna među paleontolozima jer je jedina prava ptica za koju se zna da je živjela u mezozoiku. Možda je bilo i drugih, ali to tek treba otkriti.

Ta epoha okončala je kataklizmičkim praskom, vjerojatno udarom asteroida koji je zbrisao tri četvrtine flore i faune na Zemlji.

Pjevalo s Antarktike pokazuje "da su ptice mogle dozivati jedna drugu dinosaurima iznad glava", kaže Clarke.

Znanstvenici su uspjeli kostruirati trodimenzionalni model pjevala nakon što su ga skenirali mikroračunalnom tomografijom, radiološkom tehnikom visoke rezolucije, i zatim ga usporedili s pjevalima modernih ptica.

Zaključak je bio: ako izgleda kao pačji ili guščji, onda sigurno kvače ili gače. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju