Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Razvojni program, poznatiji pod imenom Tamkeen, obuhvaćao je 20-ak zaraćenih područja Sirije uključujući teritorije koji se nalaze u rukama Al-Kaide povezane s frontom Jabhat al-Nusra.


Sredstva iz programa britanske humanitarne pomoći koja su poslana u Siriju s ciljem obnavljanja ključne infrastrukture potrebne civilima koji žive u ratom zahvaćenom području, pala su u ruke islamskih pobunjenika, uključujući i Al-Kaidu.

Vezani članci Abu Bakr al Bagdadi (Foto: AFP) Potvrđena smrt najbližeg Bagdadijevog suradnika: Ubijen glasnogovornik Islamske države Dim nad sirijskim gradom Tal Abyad nakon turskog bombardiranja (Foto: AFP) Iskoristili granatiranje turskih vojnika: Stotine ljudi povezanih s Islamskom državom pobjeglo iz logora u Siriji

Razvojni program, poznatiji pod imenom Tamkeen, najprije je obuhvaćao 20-ak zaraćenih područja Sirije uključujući teritorije koji se nalaze u rukama Al-Kaide povezane s frontom Jabhat al-Nusra, no s obzirom da je od početka ocijenjen kao rizičan program, prenemijenjen je te sada obuhvaća zaraćena područja na kojima se nalaze sirijski pobunjenici.

Od pokretanja programa Tamkeen, Britanija svakih šest mjeseci u Siriju šalje oko 2 milijuna kuna pomoći. Taj novac namijenjen je lokalnim zajednicama koje su zadužene za njegovo upravljanje.
Od početka programa otkriveni su veliki propusti pri upravljanju sredstvima. Korupcija i loše upravljanje novcem dali su naslutiti da u nekim četvrtima, kao što je al-Teeba u blizini jordanske granice, lokalni odbor taj humanitarni novac troši na sebe, a ne za pomoć zajednici.

Ova humanitarna sredstva namijenjena su za pomoć lokalnim zajednicama kako bi što prije obnovile uništenu infrastrukturu, osigurale stanovnicima pitku vodu, struju i drugih osnovnih uvjeta za život, bez kojih su stanovnici nekih područja Sirije ostali po izbijanju rata.

S obzirom na razvoj situacije u Siriji, velik je napor uložen u održavanje programa humanitarne pomoći, tako je nedavno usmjeren samo na područja koja se nalaze pod kontrolom sirijskih pobunjenika. Područja koja su zauzeli džihadisti time su ostala bez ovih sredstava.

No, posljednja pošiljka navodno nije stigla u prave ruke. Preusmjerena je u Tsayl, grad koji se nalazi na jugu Sirije, a koji je pod kontrolom Jabhat al-Nusre i islamističke skupine Ahrar al-Sham.

Prema prvim informacijama zbog onemogućenog praćenja pošiljke, sva odgovornost za njezinu isporuku stavljena je u ruke lokalnim zajednicama. Pretpostavlja se da su korumpirani lokalni moćnici preuzeli novac te ga poslali terorističkim skupinama. Tko je pogriješio i tko je preusmjerio pošiljku, pokazati će istraga koja je u tijeku, prenosi Daily Mail.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju