Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat na Bliskom istoku

Human Rights Watch: Izrael je koristio zabranjeno oružje u Gazi i Libanonu

Izraelski napadi na Gazu - 5
Izraelski napadi na Gazu - 5 Foto: Afp
Human Rights Watch u četvrtak je optužio Izrael za korištenje streljiva s bijelim fosforom u vojnim operacijama u Gazi i Libanonu, rekavši da uporaba takvog oružja dovodi civile u opasnost od ozbiljnih i dugotrajnih ozljeda.

Upitana za komentar na optužbe, izraelska vojska je odgovorila da "trenutačno nije upoznata s korištenjem oružja koje sadrži bijeli fosfor u Gazi". Nisu komentirali tvrdnje o uporabi u Libanonu, prenosi Reuters.

Izrael je bombardirao Gazu kao odmazdu za Hamasov napad u gradovima južnog Izraela u kojem je ubijeno najmanje 1300 ljudi. U Gazi je ubijeno najmanje 1500 Palestinaca, a Izrael je također gađao i libanonski Hezbolah.

Human Rights Watch je objavio da je provjerio video snimke nastale u Libanonu 10. listopada i Gazi 11. listopada koje, kako tvrde, pokazuju "višestruke zračne udare topnički ispaljenog bijelog fosfora iznad gradske luke Gaze i dva ruralna mjesta duž izraelsko-libanonske granice".

Objavili su i poveznice na dvije videosnimke objavljene na društvenim mrežama za koje tvrde da pokazuju "korištenje artiljerijskih projektila od 155 mm bijelog fosfora, očito za dimne zavjese, označavanje ili signalizaciju". Obje navodno prikazuju područje u blizini izraelsko-libanonske granice.

Pročitajte i ovo Izraelski napadi na Gazu - 7 Rat na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Gaza na rubu kolapsa, oglasio se i Putin, a UN upozorava: "Brzina razvoja humanitarne krize stvara jezu u kostima''

Pročitajte i ovo Provjereno: Skandal u Uredu za socijalnu skrb - 5 Donosi Provjereno SKANDALOZNO Suradnica Ureda za socijalnu skrb pomagala ocu s nizom prijava da dobije djecu: Poslušajte šokantnu snimku

Organizacija nije objavila poveznice na videozapise koji pokazuju njihovu upotrebu u Gazi. Palestinski TV kanali prikazali su videosnimku na kojoj se vide tanki oblačići bijelog dima na nebu iznad Gaze koji su navodno uzrokovani fosfornim streljivom.

Što je bijeli fosfor?

Bijeli fosfor se smatra zapaljivim oružjem prema Protokolu III Konvencije o zabrani uporabe određenih konvencionalnih oružja. Protokol, koji Izrael nije potpisao i ne obvezuje ga, zabranjuje korištenje zapaljivog oružja protiv vojnih ciljeva koji se nalaze među civilima.

Prema Međunarodnom odboru Crvenog križa, zapaljeni fosfor stvara plamenove koji gore na temperaturi i do 800 stupnjeva Celzijevih. Vatra koju uzrokuju može se proširiti na velikoj površini, i do nekoliko stotina kvadratnih kilometara.

Korištenje ovog oružja može izazvati ozljede opasne po život, ali dovesti i do dugotrajnog, mučnog umiranja žrtava. Oružje koje sadrži bijeli fosfor može spaliti i zatvoriti dišne puteve.

Ako čestice ovakvog oružja uđu u tijelo, čak i slučaju da osoba primi pomoć, šanse da preživljavanje su slabe. Čestice bijelog fosfora gore sve dok su u doticaju s kisikom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene