Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HUMAN RIGHTS WATCH

Svjedočanstva o ratnim zločinima u Ukrajini: "Ležali su na tlu, upucani u glavu. Ruke su im bile vezane na leđima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Human Rights Watch dokumentirao je nekoliko slučajeva ratnih zločina počinjenih nad civilima u okupiranim područjima Ukrajine. Kako navode u izvješću od nedjelje, riječ je o regijama Černihiv, Harkov i Kijev.

Ratni zločini na okupiranom području koje je dokumentirao Human Rihgs Watch uključuju silovanja, pogubljenja te slučajeve protuzakonitog nasilja i prijetnji civilima u razdoblju od 27. veljače do 14. ožujka.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan Rusi trpe posljedice ukrajinskih napada rastu cijene Ukrajinci novom taktikom osiromašuju Ruse, nova meta pokazala se posebno učinkovitom

Ruski vojnici su, prema izvješću, bili umiješani i u pljačku civilne imovine, a krali su hranu, odjeću i drva za ogrijev. Oni koji su izvršili sva ta djela - odgovorni su za ratne zločine, navodi se u izvješću.

"Dokumentirani slučajevi predstavljaju neopisivu, namjernu okrutnost i nasilje nas ukrajinskim civilima", rekao je Hugh Williamson, direktor za Europu i središnju Aziju u HRW-u. "Silovanje, ubojstvo i druga djela nasilja nad ljudima u pritvoru ruskih snaga trebala bi se istražiti kao ratni zločin", dodao je.

HRW je osobno ili telefonski intervjuirao desetak ljudi, uključujući svjedoke, žrtve i lokalne stanovnike na području pod okupacijom Rusije. Neki od njih zatražili su da se njihova svjedočanstva navode samo pod imenom ili pseudonimom.

Zločin u Buči

4. ožujka, ruski vojnici u Buči su pokupili pet muškaraca i jednog od njih po prijekom postupku pogubili. Prema izjavi svjedoka, natjerali su ih da kleknu uz cestu, navukli im majice preko glave, a onda jednome od njih pucali u potiljak. "Pao je, a žene koje su bile tamo su vrištale", rekao je svjedok.

Dva dana kasnije, ruski vojnici su u selu Vorzel, bacili dimnu bombu u podrum obiteljske kuće. Nakon toga su upucali ženu i 14-godišnje dijete koji su izašli iz podruma gdje su se sklonili od granata. Čovjek koji je svjedočio ubojstvu rekao je da je dijete preminulo na mjestu, a žena je preminula od zadobivenih ozljeda dva dana nakon toga, u podrumu.

Silovana više puta

Olha je rekla HRW-u da ju je ruski vojnik više puta silovao u školi u okupiranom selu Malaya Rahana u regiji Harkiv. Tamo su se ona i njezina obitelj skrivali 13. ožujka.

Kako je navela, ruski vojnici u selo su ušli 25. veljače. Četrdesetak seljana, uglavnom žena i djevojaka, sklonilo se u podrumu mjesne škole. Bila je tamo sa svojom petogodišnjom kćeri, majkom, 13-godišnjom sestrom i 24-godišnjim bratom.

Ruski vojnik je provalio u školu, naoružan puškom i pištoljem. Ušao je u podrum i od prisutnih tražio da se postroje. Olha je na rukama držala kćer koja je spavala. Rekao joj je da mu da djevojčicu, ona je odbila. Tada je njezinu bratu naredio da istupi, ostatku grupe da kleknu ili će pucati na sve u podrumu.

S njezinim bratom otišao je potražiti hranu i vratio se sat-dva kasnije. Prišao je Olhi, potom ju je odveo u učionicu na drugi kat. Uperio joj je pištolj u glavu i rekao da se skine. Nakon što ju je silovao, poslao ju je u podrum po njezine stvari i rekao joj da se vrati kako bi ostala s njim u učionici.

Odbila je, a on ju je napao nožem, ozlijedio i ponovno silovao, ispričala je za HRW. U napadu joj je stavio nož pod grlo, prerezao kožu na vratu, porezao je po obrazu i odrezao dio kose. Udario ju je knjigom po licu nekoliko puta. 

Olha je uspjela pobjeći u Harkiv gdje joj je pružena liječnička pomoć. HRW-u je dala dvije fotografije na kojima su vidljive ozljede na njezinu licu - porezotine i modrice.

Odvodili na ispitivanje

HRW dobio je još tri prijave na seksualno nasilje od strane ruskih vojnika u selima u regiji Černihiv i u Mariupolju, ali ih nisu uspjeli neovisno provjeriti.

Osim toga, žene su svjedočile da su im ruski vojnici odvodili supruge i sinove "na ispitivanje" nakon kojega se više nisu vratili. Neke od njih, tijekom narednih dana pronašle bi tijela članova svojih obitelji.

"Ležali su na tlu, upucani u glavu. Ruke su im bile vezane na leđima. Pogledala sam tijelo svojeg sina, džepovi su mu bili prazni, nije imao telefon, ključeve niti osobne dokumente", rekla je jedna od majki. Na kontrolnom punktu je zatražila dopuštenje da pokupe tijela, no odbijena je, a granatiranje se nastavljalo i sljedećih dana.

Krali im i otimali

Ukrajinski civili ispričali su da su im ruski vojnici krali i otimali hranu, odjeću, drveće za ogrjev i druge predmete kao što su motorne pile, sjekire i benzin.

Ratni zakoni zabranjuju namjerno ubijanje, silovanje i drugo seksualno nasilje, mučenje i nečovječno postupanje prema zarobljenim borcima i civilima u pritvoru. Pljačka je također zabranjena.

Svatko tko takva djela naređuje ili ih čini, u njima pomaže i podržava ih - odgovoran je za ratne zločine. Zapovjednici koji su znali za takve zločine, ali ih nisu pokušali zaustaviti i kazniti odgovorne, kazneno odgovaraju za ratne zločine po zapovjednoj odgovornosti.

"Rusija ima međunarodnu pravnu obvezu nepristrano istražiti navodne ratne zločine svojih vojnika", rekao je Williamson. "Zapovjednici bi trebali znati da ih nepoduzimanje radnji protiv ubojstava i silovanja može učiniti osobno odgovornim za ratne zločine kao pitanje zapovjedne odgovornosti", dodao je.

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene