Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema izvješću Human Rights Watcha, organizacije za promicanje ljudski prava sa sjedištem u New Yorku, zarobljenici u Iraku bili su izloženi učestalom zlostavljanju.


Human Rights Watch tvrdi da su izvješća o udaranju, zlostavljanju nesanicom i drugim oblicima mučenja dobavljena izravnim svjedočenjem američkog vojnog osoblja. 

Vezani članci Nezaposlenost, ilustracija (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Hrvatska po nezaposlenosti izjednačena s prosjekom EU-a, najbolja zemlja iznenadila unatoč golemoj krizi s koronom Theodore McCarick - 4 Vatikan konačno objavio izvješće o zloglasnom američkom kardinalu, razriješenom zbog zlostavljanja djece i odraslih

Prema izvješću navedena zlostavljanja su očito bila odobrena kao sustavni dio procesa saslušavanja.

Na osnovu tog izvješća Human Rights Watch je pozvao američki kongres da izvrši istragu o učestalosti zlostavljanja zatvorenika kao i umiješanosti višeg vojnog osoblja.

Američko je ministarstvo obrane izjavilo da su višestruke istrage o saslušanjima zatvorenika došla do zaključka da nijedan od civilnih ili vojnih vodećih dužnosnika nije usmjeravao ili ohrabrivao zlostavljanja do kojih je došlo nad zarobljenicima u Iraku.

Do sada je 11 američkih vojnika osuđeno zbog zlostavljanja vezanih za irački zatvor Abu Ghraib, a fotografije koje su procurile u javnost šokirale su svijet.