Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HRW: Mučenja su bila sustavna uz odobrenje dužnosnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema izvješću Human Rights Watcha, organizacije za promicanje ljudski prava sa sjedištem u New Yorku, zarobljenici u Iraku bili su izloženi učestalom zlostavljanju.

Human Rights Watch tvrdi da su izvješća o udaranju, zlostavljanju nesanicom i drugim oblicima mučenja dobavljena izravnim svjedočenjem američkog vojnog osoblja. 

Pročitajte i ovo Brodogradilište Brodosplit "Opetovane subjektivne interpretacije" Nastavlja se sapunica: Brodosplit od Ministarstva zatražio suglasnost za objavu komunikacije Slika nije dostupna HRW: Hrvatska napreduje u poštivanju ljudskih prava

Prema izvješću navedena zlostavljanja su očito bila odobrena kao sustavni dio procesa saslušavanja.

Na osnovu tog izvješća Human Rights Watch je pozvao američki kongres da izvrši istragu o učestalosti zlostavljanja zatvorenika kao i umiješanosti višeg vojnog osoblja.

Američko je ministarstvo obrane izjavilo da su višestruke istrage o saslušanjima zatvorenika došla do zaključka da nijedan od civilnih ili vojnih vodećih dužnosnika nije usmjeravao ili ohrabrivao zlostavljanja do kojih je došlo nad zarobljenicima u Iraku.

Do sada je 11 američkih vojnika osuđeno zbog zlostavljanja vezanih za irački zatvor Abu Ghraib, a fotografije koje su procurile u javnost šokirale su svijet.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene