Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici Zajednice prognanih Hrvata iz Bosne i Hercegovine zatražili su veću pomoć tijela vlasti te države kako bi se potaknuo proces povratka i pružila veća sigurnost onima koji su se već vratili u prijeratne domove, priopćilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.


Predstavnici Zajednice i njezina Odbora za povratak u Republiku Srpsku, s predsjednikom Štefom Masatovićem na čelu, razgovarali su o problemima prognanika s ministrom za ljudska prava Safetom Halilovićem i njegovim zamjenikom Ivicom Marinovićem.

Vezani članci Koronavirus u Sarajevu Nakon tri tjedna zatišja opet raste broj novih slučajeva, potvrđeno ih više od 700: "Ima dosta težih kliničkih slika" Pfizerovo cjepivo, ilustracija BiH treba stići ukupno 2,13 milijuna doza cjepiva: Prva pošiljka je već najavljena

>> Bombaški napad na hrvatsku obitelj u RS

Masatović je tom prigodom posebice upozorio kako je stvarni broj Hrvata koji su se vratili u Republiku Srpsku znatno manji od onog u statistikama. Kao primjer naveo je da se na područje uz rijeku Sanu vratilo samo oko tri tisuće prognanika, a službene statistike govore o dvadesetak tisuća.

Također je rekao kako općinska povjerenstva koja se brinu o povratnicima 'ne pružaju potrebnu potporu niti su nacionalno izbalansirana', a zainteresiranima za povratak često su uskraćene i osnovne informacije o pravima koja imaju.

Ministar Halilović obećao je da će se poduzeti potrebne mjere te je posebice osudio prošlotjedni bombaški napad na kuću hrvatske povratničke obitelji Lekavski u okolici Dervente.