Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatske stranke u BiH oštro kritizirale Holbrookeove poruke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske stranke u BiH su oštro kritizirale poruke tvorca Daytonskog sporazuma Richarda Holbrookea, koji se za vrijeme boravka u BiH proteklog vikenda više puta javno usprotivio promjeni sadašnjeg dvoentitetskog ustroja BiH uspostavljenog Daytonskim ugovorom.

Dužnosnici hrvatskih stranaka u BiH ističu da je upravo takav dvoentitetski ustroj te zemlje štetan po hrvatski narod.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Član najužeg vodstva HDZ BiH i bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović je izjavio kako su Holbrookeove izjave "nebulozne", te da se hrvatski narod u BiH ne treba previše osvrtati na njih. "Radi se o tomu da on (Holbrooke) ne želi prihvatiti svoju pogrešku, kao i zločin prema Hrvatima (u BiH) na čemu i dalje ustrajava", rekao je Jović za mostarski Dnevni list.

Član Predsjedništva HDZ 1990. i bivši predsjednik HDZ BiH Božo Rajić je izjavio kako će hrvatske stranke, bez obzira na Holbrookeove zauzimanje za opstanak dvoentitetskog ustroja BiH, i dalje ustrajavati na donošenju pravednijeg Ustava te zemlje. Po Rajićevim riječima, "tek će se čuti što misli američka službena politika" te "ne treba značiti da je Holbrooke u visokom stupnju suglasnosti s njom". "Ništa nije toliko sveto da se ne bi moglo mijenjati u interesu postizanja pravednijih odnosa u BiH", dodao je Rajić.

Predsjednik novotemeljene stranke, Hrvatske seljačke stranke BiH-Nove hrvatske inicijative (HSS-NHI), Ivan Krndelj je kazao kako Holbrookeove izjave o "cementiranju" daytonskog uređenja BiH ne treba smatrati pretjerano važnim. Krndelj je istaknuo kako takvim izjavama "ne padaju u vodu hrvatski zahtjevi za ukidanje dvoentitetske podjele BiH, jer se radi o Holbrookeovu osobnom stajalištu, a ne o stajalištu američke politike".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene