Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strani plaćenici

Ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se nakon zapanjujućih tvrdnji Rusije o broju ubijenih Hrvata u Ukrajini, stigla i reakcija iz Vlade

Rusko ministarstvo obrane objavilo je statističke podatke o stranim plaćenicima koji ratuju u Ukrajini. Prema tim brojkama, od početka "specijalne vojne operacije" u Ukrajini su bila 204 Hrvata.

Po podacima koje je objavilo rusko ministarstvo obrane, hrvatska skupina boraca u Ukrajini četvrta je po brojnosti među onima iz Europe.

Još nema neovisne potvrde ovih ruskih brojki. Sudeći po tim, nepotvrđenim podacima, od početka "specijalne vojne operacije" u Ukrajini su ubijena 74 Hrvata.

Još 51 Hrvat je napustio zemlju pa ih je do 17. lipnja u Ukrajini ostalo ukupno 79. Otkad je počeo sukob - od 24. veljače - ondje su došla ukupno 204 Hrvata, prenose RIA Novosti.

O svemu se oglasilo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

"MVEP nije upoznat s navedenim informacijama. U prilog tome govori činjenica da Veleposlanstvo RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu. Stoga, apeliramo na suzdržavanje od širenja nepovjerenih informacija osjetljive naravi", naglasili su.

Stigla je i reakcija Vlade - glasnogovornik Marko Milić za DNEVNIK.hr istaknuo je da je to "potpuna neistina i manipulacija".

Ministarstvo obrane Rusije objavilo navodne brojke stranih plaćenika u Ukrajini by DNEVNIK.hr on Scribd

Rekorder je Poljska

U tablici sa statističkim podacima ruskog ministarstva obrane pobrojano je 6956 stranih plaćenika, od kojih je ubijeno 1956, a dezertiralo je njih 1779.

Prema tom izvoru, rekorder po broju plaćenika je Poljska, iz koje je pristigla 1831 osoba.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen status dobila i Moldavija Europska komisija podržala Ukrajinu na putu u EU. Kremlj: "Ovo zahtjeva našu pozornost"

Pročitajte i ovo Kalush Orchestra Što kažete na odluku? Ništa od Eurosonga u Ukrajini, evo koja zemlja će biti domaćin izbora za najbolju pjesmu Europe 2023.!

Na drugom mjestu među europskim zemljama je Rumunjska. Iz nje su u Ukrajinu stigle 504 osobe. Na trećem mjestu je Velika Britanija, odakle su stigla 422 plaćenika.

Kanada je lider američkog kontinenta po broju boraca u Ukrajini. Iz te zemlje stigao je 601 plaćenik. Sljedeće su na popisu Sjedinjene Američke Države, odakle je stiglo 530 stranih boraca.

Najmanje plaćenika stiglo je iz Australije i Oceanije – ukupno pet osoba, od kojih su dvije otišle, a jedan je ubijen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene