Obavijesti Video Pretražite Navigacija
status dobila i Moldavija

Europska komisija podržala Ukrajinu na putu u EU. Kremlj: "Ovo zahtjeva našu pozornost"

Europska komisija predložila je Ukrajini kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji, objavila je u petak predsjednica tog tijela Ursula von der Leyen i dodala da je to podrazumijeva obvezu Ukrajine na provedbu niza reformi.

Europska komisija dala je podršku statusu Ukrajine kao kandidata za članstvo u EU. Izvršna komisija Europske unije preporučila je da Ukrajina i njezina susjedna država Moldavija budu kandidati za članstvo u Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POTPORA UKRAJINI Europski čelnici sastali se sa Zelenskim u Kijevu prvi put od početka rata: "Ukrajina će dobiti još oružja"

Pročitajte i ovo Pogođen ruski tegljač Vasily Bekh 114. DAN RATA VIDEO: Ukrajinci se pohvalili snimkom potapanja ruskog broda punog streljiva: Mariupolju prijete kolera i dizenterija

Potvrda predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen uslijedila je dan nakon što su najmoćniji čelnici bloka posjetili Kijev u znak potpore.

Govoreći u Bruxellesu, Von der Leyen je rekla da Komisija preporučuje da se Ukrajini "dodijeli status kandidata" i naglasila:

"To naravno podrazumijeva da će zemlja provesti niz daljnjih reformi", rekla je Von der Leyen. Prema mišljenju Komisije, Ukrajina je jasno pokazala težnju i odlučnost zemlje da živi u skladu s europskim standardima.

Izjavu je predsjednica EK-a dala odjevena u boje ukrajinske zastave, žutu i plavu.

Zeleno svjetlo za ulazak Ukrajine u Eu mora dati svih 27 država članica prije početka dugog procesa pregovora.

Milanović: Podršku uvjetovati istim statusom za BiH 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u petak je izjavio da se ne protivi dodjeljivanju Ukrajini statusa kandidata za ulazak u EU, ali traži da se isto omogući i BiH, koja je prema njegovim riječima u "daleko boljem stanju od Ukrajine".

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Stevo Pendarovski Nije protiv, ali... "Ako može Ukrajina, može i BiH": Predsjednik Milanović traži da se uvjetuje podrška ulasku u EU

Nikada u povijesti Europske unije mišljenje nije bilo doneseno u tako kratkom roku od dana podnošenja kandidature, ali presedan je stvoren ruskom invazijom na Ukrajinu koja je ušla u četvrti mjesec i dio je šire potpore Europe službenom Kijevu u otporu agresoru.

Kijev je kandidaturu podnio nakon početka ruske agresije 24. veljače i od tada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij neprestano pozivao EU da dokaže "da riječi Bruxellesa o pripadnosti ukrajinskog naroda europskoj obitelji nisu isprazne".

Oglasio se Kremlj 

Kandidatura Ukrajine za EU 'zahtijeva našu pažnju', kaže službena Moskva i dodaju da pomno prate nastojanja Ukrajine za pridruživanje EU, posebno u svjetlu povećane obrambene suradnje unutar bloka.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da to pitanje "zahtijeva našu pojačanu pozornost, jer smo svi svjesni intenziviranja rasprava u Europi na temu jačanja obrambene komponente EU-a". 

Zelensky: Kandidatura za EU približit će nas pobjedi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je "povijesnu" odluku Komisije EU da preporuči davanje statusa kandidata Ukrajini.

"To je prvi korak na putu članstva u EU koji će nas zasigurno približiti pobjedi". Ukrajinski čelnik izrazio je zahvalnost šefici Komisije Ursuli von der Leyen i dodao kako očekuje da će čelnici vlada EU-a odobriti prijedlog već idućeg tjedna.

 

 

Gruzija bez statusa

Gruzija i Moldavija također su podnijele zahtjev za članstvo i obje su u petak dobile odgovor. Obje post-sovjetske države svjedoci su pojačanih ruskih vojnih aktivnosti posljednjih godina.

Komisija EU u petak je objavila svoj zaključak da je Moldavija, koja dijeli dugu granicu s Ukrajinom, postigla solidnu osnovu za daljnje usklađivanje s pravilima i propisima EU.

Dok je status kandidata preporučen za Ukrajinu i Moldaviju, stvari su malo teže za Gruziju. Šefica Komisije Ursula Von der Leyen rekla je da je gruzijski zahtjev jako snažan, no da se zemlja mora politički konsolidirati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene