Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bura otežava gašenje

FOTO/VIDEO Veliki požari na dva otoka: Gusti dim dizao se iznad naselja, vatra bila blizu kućama

Aktualno Galerija Požar na Braču Požar na Braču Foto: DNEVNIK.hr Požar na Braču Požar na Braču Foto: DNEVNIK.hr Požar na Hvaru - 5 Požar na Hvaru - 5 Foto: DNEVNIK.hr Požar na Hvaru - 4 Požar na Hvaru - 4 Foto: DNEVNIK.hr +7 Požar na Hvaru - 3 Galerija 1/12 >>
U subotu u vrlo kratkom vremenskom razmaku buknula su dva velika požara, jedan na otoku Hvaru kod Jelse, a jedan na Braču gdje se vatra približila kućama u mjestu Pučišće. Svi raspoloživi vatrogasci izašli su na teren.

Požari su buknuli na dva hrvatska otoka. U razmaku od samo 45 minuta počelo je gorjeti na otoku Braču te na otoku Hvaru

Veliki dim dizao se iznad mjesta Jelsa Pučišće, gdje je požar bio u velikoj blizini prvih kuća.

"Vatra se u jednom trenutku bila opasno približila kućama i vikendicama u Pučišćima ali su vatrogasci uložili veliki napor i obranili te objekte od naleta vatre", rekao je zapovjednik vatrogasnog operativnog područja Brač Nikola Martinić.

Po njegovim riječima u poslijepodnevnim satima intenzitet tog požara se nešto smanjio, ali vjetar povremeno raspiruje vatru pa su vatrogasci i dalje na terenu kako bi prilikom novih razbuktavanja spriječili širenje vatre.

Na Braču je do požara došlo u mjestu Pučišće u 11 sati, potvrdio je za DNEVNIK.HR županijski vatrogasni centar.

Buknula je borova šuma, a u gašenje su uključeni svi raspoloživi vatrogasci, 60 vatrogasaca s 18 vozila. 

Na teren je stigao DVD Supetar s 5 vozila i 10 vatrogasaca, DVD Selce s dva vozila i šest vatrogasaca, DVD Bol s dva vozila i tri vatrogasca te DVD Pučišća s dva vozila 26 vatrogasaca.

U pomoć vatrogascima stigao je i jedan kanader i Fire Buss. Požar još uvijek nije pod kontrolom, ali je skrenuo od naselja.

Radi se na koridoru koji bi vatru okrenuo od smjera naselja i prvih kuća. Poslao vatrogascima otežava jak vjetar.

Pročitajte i ovo Požar na brdu Dognjuš minsko područje Vatrogasci cijelu noć na intervenciji: Požar na Žrnovnici još uvijek aktivan  

Požar i na Hvaru, gašenje otežava bura  

Požar na Hvaru buknuo je oko 11:45, na području Jelsa.

"Vatrena stihija u jednom trenutku usmjerila se u pravcu nekoliko kuća u naselju Pitve na području općine Jelsa, ali su vatrogasci zaustavili njezino napredovanje", izvijestio je zapovjednik DVD-a Jelsa Roman Radonić.

Dodao je da je u tom požaru izgorjelo dosta borove šume te da su vatrogasci i u popodnevnim satima na terenu.

Požar je na otvorenom prostoru i gori borova šuma, a bura rasplamsava vatrenu stihiju.

"Trenutačno je dužina požarom zahvaćene površine oko 500 metara a širina i do 30 metara", rekao je ranije Radonić.

Stambeni objekti i kuće nisu ugroženi. "Ulažemo napore da zaustavimo požar, ali teško je procijeniti kako će se situacija razvijati", dodao je.

Svi raspoloživi vatrogasci su na terenu. DVD Jelsa s 5 vozila i 12 vatrogasaca te DVD Stari grad i DVD Hvar s po jednim vozilom i po tri vatrogasca. I ovdje je dignut kanader koji pomaže u gašenju.

Na Hvaru za sada nema ugroze za stanovnike, no ni ovaj požar još nije pod kontrolom.

Nekoliko manjih požara na području Splita

Vatrogasna zajednica je izvijestila da je samo danas na području Splita zabilježila nekoliko manjih požara. Još je aktivan požar u Žrnovnici koji je pod kontrolom.

"Trenutno nema jakog vjetra, te vjerujemo da ćemo brzo požare staviti pod kontrolu. Ako bude potrebe, u pripravnosti su zračne i kopnene snage", rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević i pozvao sve građane na dodatan oprez.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene