Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Emotivno prisjećanje na voljenog papu

'Hrvatska će uvijek ostati u mojim molitvama i u mojim sjećanjima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I prije nego što je stupio na hrvatsko tlo papa Ivan Pavao II pokazao je koliko mu znači ova zemlja. Vatikan je bio druga država koja je priznala samostalnu i suverenu Hrvatsku.

U Rimu je gost Ivani Petrović bio - apostolski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj i dugogodišnji bliski suradnik pape Ivana Pavla Drugog Nikola Eterović. 'Posebno se sjećam onoga što je kazao 1991., prilikom jedne audijencije, kad je rekao: "Ovaj rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini je tragedija koja obešćašćuje Europu i čitav svijet", rekao je Ive Livljanić, prvi veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Ivana Petrović - 1 ANALIZA IVANE PETROVIĆ Francuski predsjednik stigao u Zagreb: "Macron dolazi s važnom monetom potpore za ulazak u Eurozonu, ali prije svega u Schengen"

Ive Livljanić je pri Svetoj stolici šest godina živio u neposrednoj blizini Svetog oca.

U jeku rata 1994. Ivan Pavao II. prvi put dolazi u Zagreb i ljubi hrvatsku zemlju. Na hipodrom ga dolaze pozdraviti tisuće vjernika.

Četiri godine poslije Sveti otac dolazi u Hrvatsku proglasiti blaženim kardinala Stepinca. Posjećuje Mariju Bistricu i Split.

Benedikt XVI i papa Franjo služit će misu na kojoj će svetima biti proglašeni Ivan XXIII. i Ivan Pavao II.

'On je to učinio, ja bih rekao, i zbog posebne ljubavi koju je gajio prema kardinalu Alojziju Stepincu. On je htio beatifikaciju obaviti u Hrvatskoj', prisjeća se Livljanić.

2003. dolazi posljednji put. U Riječkom bogoslovnom sjemeništu posebno je za njega uređena soba. Od sutra je to spomen soba na sveca Ivana Pavla Drugog. Sestra Dobroslava imala je čast biti njegovom poslužiteljicom.

'Iz njega je ižarivao jedan sjaj, nebeski sjaj, jedna vedrina, jedna ljubav i jedna dobrota. Jer kad bih ga posluživala on je onako nemoćno vedro gledao, uvijek bi rekao 'gracie', hvala', prisjeća se Dobroslava Mlakić.

Posljednji dan njegovog boravka promatrala ga je u molitvi.

'Svi njegovi napori su bili plod njegove molitve', otkriva Dobroslava.

U tom je posjetu obišao najviše hrvatskih gradova - Dubrovnik, Osijek, Đakovo, Rijeku i Zadar.

'Došao je, ja bih rekao, reći nam zbogom i reći nam - ja ostajem s vama', tvrdi Livljanić.

Lijepo je baš tada i rekao - "Hrvatska će uvijek ostati u mojim molitvama i u mojim sjećanjima."

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene