Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Hrvatska će dostojno zastupati regiju u VS UN-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvjereni smo da će Hrvatska dostojno zastupati našu regiju u Vijeću sigurnosti UN-a, izjavila je Zuzana Opletalova, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Češke Republike, zemlje koja je Hrvatskoj bila protukandidat u izboru za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

"Uvjereni smo da će Hrvatska dostojno zastupati našu regiju u Vijeću sigurnosti UN-a, rekla je Opletalova za ČTK.

Pročitajte i ovo Marlene Engelhorn Želi platiti i porez! Naslijedila 25 milijuna eura pa ih odlučila razdijeliti: "Moć i bogatstvo nisam ničime zaradila" Silvio Kutić, Mate Rimac top 100 Objavljena lista najbogatijih ljudi u regiji: Na prva tri mjesta Hrvati

"Češka Republika je učinila sve da bude izabrana. Vanjska politika Češke postavljena je na čvrstim načelima, kojih će se i nadalje držati. Češka će se i dalje angažirati na korist mira i na osiguranju međunarodne stabilnosti u svim relevatnim forumima, među njima i u UN-u", dodala je Opletalova.

U prvom krugu glasovanja Opće skupštine Hrvatska je dobila 95, a Češka 91 glas. Nakon drugog kruga u kojem je omjer bio 106-88 za Hrvatsku, Češka je povukla svoju kandidaturu. Hrvatska je u trećem krugu izabrana sa 184 glasa. 

Hrvatska i Češka natjecale su se za istočnoeuropsko mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Vidjeli smo nakon drugog kruga da bi bilo korektno ne sudjelovati u trećem i čestitati pobjedniku", izjavio je za ČTK češki premijer Mirek Topolanek.

Prema ocjeni agencije ČTK neuspjeh pri glasovanju je za češku diplomaciju bio iznenađenje, jer je Češka kotirala kao favorit. I dok se pobjeda u prvom krugu glasovanja nije očekivala, diplomati su vjerovali da će u daljnjim krugovima Češka dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene