Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako strahuje od mogućih antihrvatskih incidenata i provokacija zbog hrvatskog priznavanja neovisnosti Kosova, vodstvo hrvatske manjine u Srbiji vjeruje da će država zaštititi pripadnike te zajednice.


Predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Branko Horvat je u srijedu rekao da je direktor vladine Službe za nacionalne manjine obećao poduzimanje mjera za sprječavanje takvih ispada.

Vezani članci Zagreb, kafići prvog dana popuštanja mjera ''Zašto su Hrvati opsjednuti kafićima?'' Postavio pitanje na Redditu pa dobio urnebesan odgovor Slika nije dostupna U pozadini Eurosonga: Pretučeni poljski fanovi

U takve mjere, kako se moglo vidjeti, spada policijska zaštita objekata hrvatske manjine i dva hrvatska prodajna centra u Subotici.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić ističe da ta zajednica ničim nije pridonijela takvoj poziciji Srbije i da njezini pripadnici ne bi smjeli biti meta napada ekstremista zbog hrvatskog priznanja neovisnosti Kosova.

Pa ipak, dodaje predsjednik HNV-a Branko Horvat, to vjerojatno neće spriječiti zlonamjerne u izazivanju incidenata, zbog čega je zajednica zabrinuta.

Mađarsku, ali i hrvatsku zajednicu u Vojvodini uznemirile su riječi jednoga dužnosnika Srpske radikalne stranke koji je rekao kako su mogući incidenti u sredinama u kojima žive Mađari, odnosno pripadnici manjinske zajednice čije će matične zemlje ovih dana priznati neovisnost Kosova.

Uz zastupnička tijela ovih manjina reagirale su i stranke demokratskog bloka, koje su navele da je to 'neizravno ohrabrivanje ekstremnih snaga, od kojih bi se moglo očekivati takvo ponašanje'.

Hrvatska manjina u Srbiji u srijedu obilježava blagdan Svetog Josipa, koji je jedan od četiri nacionalna praznika te zajednice.