Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvati u Srbiji očekuju od države zaštitu svojih pripadnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako strahuje od mogućih antihrvatskih incidenata i provokacija zbog hrvatskog priznavanja neovisnosti Kosova, vodstvo hrvatske manjine u Srbiji vjeruje da će država zaštititi pripadnike te zajednice.

Predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Branko Horvat je u srijedu rekao da je direktor vladine Službe za nacionalne manjine obećao poduzimanje mjera za sprječavanje takvih ispada.

Pročitajte i ovo Skijaška sezona - 6 Školski praznici i novi skijaški val Brinu li Hrvate paprene cijene? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu i koliko košta nova oprema: "Rezervacije se uzimaju već od ljeta" Slika nije dostupna DSHV čestitao HDZ-u na pobjedi

U takve mjere, kako se moglo vidjeti, spada policijska zaštita objekata hrvatske manjine i dva hrvatska prodajna centra u Subotici.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić ističe da ta zajednica ničim nije pridonijela takvoj poziciji Srbije i da njezini pripadnici ne bi smjeli biti meta napada ekstremista zbog hrvatskog priznanja neovisnosti Kosova.

Pa ipak, dodaje predsjednik HNV-a Branko Horvat, to vjerojatno neće spriječiti zlonamjerne u izazivanju incidenata, zbog čega je zajednica zabrinuta.

Mađarsku, ali i hrvatsku zajednicu u Vojvodini uznemirile su riječi jednoga dužnosnika Srpske radikalne stranke koji je rekao kako su mogući incidenti u sredinama u kojima žive Mađari, odnosno pripadnici manjinske zajednice čije će matične zemlje ovih dana priznati neovisnost Kosova.

Uz zastupnička tijela ovih manjina reagirale su i stranke demokratskog bloka, koje su navele da je to 'neizravno ohrabrivanje ekstremnih snaga, od kojih bi se moglo očekivati takvo ponašanje'.

Hrvatska manjina u Srbiji u srijedu obilježava blagdan Svetog Josipa, koji je jedan od četiri nacionalna praznika te zajednice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene