Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U odnosu na prošlu godinu, u Australiji je povećan broj oboljelih od gripe za najmanje 156%. Iskustva onih koji su oboljeli od novog soja, koji prijeti i Hrvatskoj, su strašna.


Sezona gripe je pred nama, a Australci već imaju iskustva s novim mutiranim oblikom tog virusa. I hrvatski su liječnici upozorili da bi ovogodišnja gripa mogla biti žestoka i donijeti teške posljedice.

Vezani članci Ilustracija Moguć je novi lockdown, ali zbog gripe? Plan jednog turističkog središta izazvao paniku: ''Grad može zatvoriti...'' Koronavirus, ilustracija Posustaje li korona? Danas manje novozaraženih i preminulih: Provjerite situaciju po županijama

"Prošle godine pojavio se novi soj virusa gripe koji je uzrokovao dosta intenzivnu epidemiju s teškim kliničkim slikama i smrtnim ishodima. Za Hrvatsku, na temelju povijesnih podataka, možemo reći da je sezona nakon pojavljivanja novog soja gora od prethodne", rekao je voditelj Nacionalnog centra za gripu Vladimir Draženović za Dnevnik Nove TV prije tjedan dana.

Što bi nas moglo čekati, možemo saznati i iz iskustva australskih pacijenata.

Iskustva pacijenata

Majka četveromjesečnog dječaka Brocka Gilberta odvela je svog sina liječniku jer je imao temperaturu 40 stupnjeva. No, liječnik ih je poslao kući kazavši da dječak izgleda zadovoljno. Tri dana nakon toga, maleni nije više mogao podignuti glavicu te ga je majka odvela na hitnu, piše news.com.

Sljedećeg je dana Brock počeo povraćati, nije mogao otvoriti oči te je počeo imati desetominutne napadaje. Dijagnosticirali su mu gripu A i bakterijski meningitis te mu dali antibiotike.

Magnetska rezonanca pokazala je da mu natiče mozak, da ima ugrušaka u krvim žilama te moguće i moždani udar. U međuvremenu je zaražen salmonelom i rinovirusima. Dječak se još uvijek nalazi u bolnici, a dugoročne posljedice ove komplikacije neće se znati još mjesecima.

Povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, grlobolju i bol u prsima osjećao je 12-godišnji Caleb Logan. Kada je hospitaliziran, dobio je proljev i počeo povraćati. Dijagnosticirana mu je dvostruka upala pluća, gripa B i sekundarna bakterijska infekcija. Stavljen je u induciranu komu te je u bolnici proveo šest tjedana.

''Nije mogao samostalno disati. Rekli su nam da je veoma bolestan, da ima i sepsu i da bi se trebali pripremiti na to da će umrijeti'', rekao je njegov otac Darren. Dječak nije umro i polako se oporavlja.

Prije dva tjedna u Australiji je od mutiranog vriusa gripe umrla osmogodišnja djevojčica Rosie Andersen. Od gripe je bolovala nekoliko dana, a onda joj je odjednom stalo srce.

Isto se dogodilo i 19-godišnjem Nathanu Brownu. Preminuo je od komplikacija nakon oboljenja od gripe.

Povećanje od najmanje 156%

Australsko zdravstvo sada se bori pod pritiskom rasta broja oboljelih od mutiranog virusa gripe za kojeg se smatra da je uzrok mnogih smrti, iako su ljudi cijepljeni protiv njega.

Broj oboljelih od gripe u odnosu na prošlu godinu u Australiji je najmanje 156 posto. Očekuje se da je porast još i veći, ali zdravstveni centar za imunizaciju nije još primio podatke svih lokacija u zemlji.

Najviše je oboljelih u dobi iznad 85 godina, a nakon toga populacija najpogođenija gripom su djeca u dobi od 5 do 9 godina.

Prijavljeno je 288 umrlih od gripe, ali vjeruje se da je realni broj daleko veći.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju