Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Parada ponosa LGBT osoba, koju su u nedjelju u Podgorici organizirali Forum progresa i asocijacija Queer Montenegro, protekla je mirno i bez incidenata uz snažnu nazočnost policije.


Mala skupina od nešto više od sto sudionika povorke šetalo je uglavnom praznim podgoričkim ulicama s raširenim zastavama duginih boja, transparentom Tradicionalno ponosni i maskotom žene s brkovima i šalom u duginim bojama.

Vezani članci Koronavirus u Crnoj Gori, ilustracija Uvode policijski sat, ali kafići i dalje rade: Naši susjedi imaju najviše novozaraženih u Europi Koronavirus u Crnoj Gori Sumnja se na 23 slučaja novog soja koronavirusa: "Još uvijek nismo dobili konačne rezultate, očekujemo ih do kraja tjedna"

Na transparentima je pisalo i Ne preko naših leđa, Tek smo počeli, Samo njih ne kuni majko, Tišina=Smrt.

Čelnik Queer Montenegra Danijel Kalezić je rekao da je održavanje povorke ostvarivanje osnovnih ljudskih prava i da parada za njih znači slobodu.

Paradu ponosa, drugu po redu u Podgorici, osiguravalo je više od 1.800 policajaca, koji su, iz sigurnosnih razloga, kako je priopćeno iz policije, prije parade priveli desetak osoba, koje nisu imale dokumente i kod kojih su pronađeni opasni predmeti poput boksera i fantomki.

Prva Parada ponosa u Podgorici održana je 20. listopada prošle godine s dosta incidenata, povrijeđenih i privedenih osoba, a pokušaj okupljanja LGBT osoba u Budvi, prošlog ljeta policija je prekinula i evakuirala sudionike brodovima nakon napada prosvjednika.

U Povorci su osim pripadnika LGBT zajednice bili i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, pučki pravobranitelj Crne Gore Šućko Baković, savjetnik premijera za ljudska prava Jovan Kojičić, kao i šef delegacije EU-a u Podgorici Mitja Drobnič predstavnici svih političkih stranaka te niz veleposlanika u Crnoj Gori.

Čelnik Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori mitropolit Amfilohije u petak je rekao kako podrškom homoseksualcima Crnoj Gori prijeti da postane "sodomistička država". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook