Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hollande daje podršku

'Irak se bori s terorističkom skupinom koja nema granica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Francois Hollande obećao je u petak potporu Francuske novoj iračkoj vladi, nakon dolaska u Bagdad gdje se sastao s kolegom Fuadom Masumom.

"Htio sam danas biti ovdje u Bagdadu" kako bih "posvjedočio potporu i solidarnost Francuske" novoj iračkoj vladi koja je "demokratski sastavljena i okuplja sve sastavnice iračkog naroda", rekao je.

Pročitajte i ovo Plakat s receptom za gulaš od zeca u Francuskoj U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Slika nije dostupna Međunarodna koalicija Novi francuski udari na IS u Iraku, Pariz želi pojačati ofenzivu

Ovo je prvi posjet nekog stranog predsjednika države Bagdadu otkako je 9. lipnja počela ofenziva džihadista Islamske države (IS) u Iraku. Događa se u času dok se formira koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama radi uništenja te ultraradikalne skupine koja djeluje i u susjednoj Siriji.

Francuska želi biti "politički solidarna" sa zemljom koja provodi "demokratsku tranziciju", s "vladom u kojoj su zastupljene sve političke skupine", šijiti, suniti i Kurdi, kazao je Hollande.

"Francuska solidarnost je i humanitarna i sigurnosna", dodao je, istaknuvši da se Irak bori s "neprijateljem, terorističkom skupinom koja nema granica". IS "ne želi ratovati samo s Irakom nego i sa svim narodima koji ne dijele njegovu sliku svijeta utemeljenu na teroru".

CIA: Islamska država ima između 20.000 i 31.500 boraca u Iraku i Siriji

Konferencija o Iraku koja se u ponedjeljak održava u Parizu "okupit će velik broj zemalja" s ciljem da "usklade (...) svoje djelovanje" protiv džihadista, dodao je Hollande.

Irački predsjednik je zahvalio svom domaćinu istaknuvši "važnost (pariške konferencije) za irački narod".

"Htio bih da veze Francuske i Iraka poprime nove razmjere i zbog toga sam ovdje", naglasio je francuski predsjednik.

Hollande koji se zatim sastao s premijerom Hajdarom al Abadijem i s čelnicima glavnih iračkih stranaka, treba poslije podne posjetiti Erbil na sjeveru Iraka kamo će dopremiti 15 tona humanitarne pomoći i posjetiti izbjegličko naselje.

Hollandea na putovanju prate ministar vanjskih poslova Laurent Fabius i ministar obrane Jean-Yves Le Drian.

Pošto prije jedanaest godina nije htjela s SAD-om i s Velikom Britanijom sudjelovati u invaziji na Irak, Francuska se danas pokušava vratiti u Irak s kojim je tradicionalno imala dobre veze, osim u vrijeme vladavine Sadama Huseina kada one nisu bile jasno definirane.

Francuska je u srijedu najavila da će "bude li potrebno sudjelovati u zračnoj vojnoj akciji" u Iraku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene