Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je na konferenciji Prijatelja Sirije u petak u Parizu da zemlje sudionice konferencije preuzme pet obveza među kojima su bolja provedba sankcija sirijskom režimu i konkretna pomoć oporbi, kao i da se "ohrabri" UN da izvrši pritisak na Damask.


Hollande je pozvao stotinjak zapadnih i arapskih zemalja okupljenih u Parizu da preuzmu "pet obveza" među kojima su "odbijanje nekažnjivosti za zločine", "realna i učinkovita provedbu" gospodarskih i financijskih sankcija, te "jačanje" podrške oporbi.

Preostale dvije obveze su humanitarna pomoć i obećanje međunarodne pomoći u obnovi zemlje, kad se krene s političkom tranzicijom.

Ocjenjujući stanje u Siriji "užasnim i nepodnošljivim za ljudsku savjest i sigurnost", francuski predsjednik pozvao je UN da "poduzme što brže mjere radi bolje podrške planu izlaska iz krize" međunarodnog posrednika Kofija Annana.

Vezani članci Zračni napadi u Siriji, ilustracija Sirijska protuzračna obrana presrela izraelske rakete iznad Damaska Slika nije dostupna Damask: Francusko priznanje sirijske oporbe 'nemoralno'

>> Hollande nudi EU-u 'pakt o gospodarskom rastu'

Pariz i Washington smatraju da se Annanov plan mora umetnuti u rezoluciju Vijeća sigurnosti pod poglavljem VII Povelje UN-a kojim se predviđaju sankcije ili pribjegavanje sile protiv onih koji ih ne poštuju.

Sastanak Prijatelja Sirije, treći te vrste nakon Tunisa i Istanbula, okuplja stotinjak zapadnih i arapskih zemalja koje ocjenjuju da je odlazak Bašara al-Asada s vlasti preduvjet za rješavanje krize. Rusija i Kina, glavne međunarodne saveznice režima u Damasku, odbile su na njemu sudjelovati. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.