Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francois Hollande i Angela Merkel proslavili su u Reimsu 50. obljetnicu francusko-njemačke pomirbe u času kada je Europa u ozbiljnoj krizi koja je pogodila i francusko-njemački dvojac, povijesni pokretač izgradnje Europe.


Francuski predsjednik dočekao je njemačku kancelarku po kiši koja je padala na mahove, stotinjak metara od katedrale prema kojoj su pošli zajedno pješice, uz pljesak stotinjak okupljenih. Zatim su održali govor na ulazu u katedralu u Reimsu, gradu simbolu dvaju svjetskih ratova, gdje su general Charles de Gaulle i kancelar Konrad Adenauer 8. srpnja 1962. sklopili francusko-njemački mir.

"Kažem danas s obzirom na događaje koji su se zbili jučer navečer: nikakve tamne sile, a još manje glupost koja im nerijetko priskače u pomoć, neće moći nauditi francusko-njemačkom prijateljstvu", rekao je francuski predsjednik. Susret se događa pošto je u subotu otkriveno da je na vojnom groblju u Ardenima, nedaleko od Reimsa, oskvrnut 51 križ na grobovima njemačkih vojnika iz Prvog svjetskog rata. Taj je čin potaknuo ogorčenje političke klase, na ljevici i na desnici.

"Naše prijateljstvo nadahnjuje Europu. Ne želimo davati pouke. Samo želimo biti primjer", dodao je Hollande koji je prije toga zajedno s Merkel održao smotru vojnika francusko-njemačke brigade. "Živilo francusko-njemačko prijateljstvo", uzvratila je kancelarka na francuskom.

Hollande je u subotu u razgovoru za regionalni dnevnik L'Union rekao da francusko-njemački odnosi ne smiju biti "upravno vijeće" koje će druge europske partnere lišiti svake ovlasti odlučivanja. Kancelarka je pak u lipnju upozorila da se Berlin ne može zadovoljiti "lakim rješenjima" i "osrednjošću" kao receptima za izlazak iz krize, smjerajući neizravno na novu francusku vlast. Nedjeljnom proslavom počinje niz priredaba u povodu 50. obljetnice Elizejskog ugovora koji su 22. siječnja 1963. potpisali general De Gaulle i kancelar Konrad Adenauer.  (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Merkel u posjetu Beogradu Merkel u Beogradu: Vučić njemačkoj kancelarki na odlasku poručio da joj je "Srbija druga kuća" Angela Merkel (Foto: AFP) Angela Merkel stiže u Beograd, Vučić se hvali: ''Velika je to čast za Srbiju''