Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRESEDAN

EU sud za ljudska prava presudio u korist štediša, a protiv Slovenije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski sud za ljudska prava donio je presudu u korist štediša, a protiv Ljubljanske banke. Radi se o presedanu koji će tu banku koštati između 200 i 300 milijuna eura.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu (ESLJP) donio je konačnu presudu po tužbi dvoje starih deviznih štediša Ljubljanske banke u BiH koja može postati presedan za ostale slučajeve neisplaćene devizne štednje štediša te banke, među njima i onih iz Hrvatske.

Pročitajte i ovo Koncert - 2 Oko 30.000 eura Organizator zabranjenog koncerta u Puli traži odštetu: "Gradonačelnik bi to trebao platiti iz vlastitog džepa" Ilustracija Ozljeda na radu Hodao dvorištem na poslu pa se zabio u stup: Tužio firmu i zatražio odštetu, sada čeka uplatu

Naime, u Hrvatskoj trenutačno od Ljubljanske banke, točnije Nove ljubljanske banke, kao sljednice štediše potražuju 160 milijuna eura bez kamata.

Presuda u korist PBZ-a i ZABA-e, Slovenci moraju vratiti stare devizne štednje!

Po grubim procjenama, Slovenija će morati za štediše Ljubljanske banke iz drugih nekadašnjih republika bivše SFRJ morati u proračunu osigurati za odštete između 200 i 300 milijuna eura.

Podsjetimo, veliko vijeće ESLJP-a održalo je 10. srpnja ročište o predmetu Ališić i dr. protiv BiH, Srbije, Slovenije i Makedonije u kojem je prvostupanjskom presudom naložio da se dvama štedišama Ljubljanske banke iz BiH mora isplatiti neimovinska šteta od po 4000 eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene