Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bankarska trakavica

Presuda u korist PBZ-a i ZABA-e, Slovenci moraju vratiti stare devizne štednje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
To je prvi spor nakon potpisivanja memoranduma kojeg su Hrvatska i Slovenija potpisale u ožujku prošle godine.

Općinski građanski sud u Zagrebu presudio je danas u korist Zagrebačke banke (Zaba) i Privredne banke Zagreb (PBZ) koje su zbog prenesene devizne štednje hrvatskih građana tužile Ljubljansku banku i Novu Ljubljansku banku.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini

Prema nepravomoćnim presudama na koje se nezadovoljna strana može žaliti zagrebačkom Županijskom sudu Ljubljanska banka u oba je slučaja proglašena odgovornom pa će morati isplatiti staru štednju uvećanu za kamate i sudske troškove.

Hrvatska i Slovenija suglasne da se ne slažu glede Ljubljanske banke

U slučaju tužbe PBZ-a riječ je o oko 220.000 eura, odnosno o protuvrijednosti od 484 tisuća nekadašnjih nizozemskih guldena s pripadajućom kamatom od 1992. te parničnim troškovima od preko 688 tisuća kuna.

Zahtjev Zagrebačke banke izražen je u sedam različitih valuta pa će Nova Ljubljanska banka i Ljubljanska banka soliradno isplatiti glavnice od preko 2,1 milijuna eura, 9,88 milijuna američkih dolara, 1,5 milijuna australskih dolara, 2,3 milijuna kanadskih dolara, 18,7 milijuna švicarskih franaka, 328 tisuća britanskih funti i 181 tisuću japanskih jena. I na te se iznose glavnice računa kamata od 1992.

Ukupan trošak parničnog postupka koji slovenske banke moraju nadoknaditi u postupku sa Zabom procijenjen je na preko 3,2 milijuna kuna.

Slovenska strana do sada je zahtijevala prekid postupka, tvrdeći da to predviđa i lanjski memorandum o suglasnosti dviju vlada iz Mokrica.

Odvjetnik Ljubljanske banke Matija Pečatnik izjavio je u utorak nakon presude za slovensku novinsku agenciju da za sada ne može reći hoće li na presudu podnijeti žalbu te da će pričekati na reakciju iz Ljubljane. (Hina)


DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene