Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima najduži politički staž

Teška protivnica ili laka meta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bude li izabrana 2016. Hillary Clinton će provesti najviše vremena na najvišoj razini američke nacionalne politike od ijednog dolazećeg predsjednika u više od 150 godina.

Ali u idućih nekoliko mjeseci najviše će vremena provesti u jedući malim zalogajnicama, rukujući se na seoskim sajmovima i govoreći u dnevnim boravcima skromnih kuća u Iowi, prvom političkom bojištu za demokratsku nominaciju na kojem je njezina kampanja 2008. doživjela neočekivani udarac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hillary ima ideju ŠTO BI BILL CLINTON RADIO U BIJELOJ KUĆI? "Bilo bi dobro da se malo zagrije..." Slika nije dostupna Brutalna poveznica Bolje je da Hillary Clinton ovo ne vidi: Google opet nehotice 'kuha' nevolje

Hillary Clinton bila je prva američka dama osam godina (1993-2001) i zatim senatorica države New York u dva mandata (2001-2009) te velika favoritkinja za demokratsku nominaciju 2008.

Ali tadašnji senator Barack Obama nadoknadio je zaostatak u anketama i u siječnju 2008. pobijedio u Iowi. Iako je odmah poslije osvojila stranačke predizbore u New Hampshireu, aura Hillary Clinton bila je zamućena i sve se više demokratskih birača počelo okretati mladom senatoru i njegovoj privlačnoj priči o "nadi i promjenama".

Clinton u utrci za Bijelu kuću, borit će se za obične Amerikance

Nakon duge bitke iz države u državu, Clinton je u srpnju te godine priznala poraz i odustala. Ali kao što je stala uz svoga supruga Billa u trenucima nevjere i seksualnih skandala, ostala je vjerna svojoj stranci i čvrsto stala uz Obamu.

Impresivne brojke o njezinoj aktivnosti diljem svijeta

Nakon što je Obama izabran, ponudio joj je mjesto državne tajnice, položaj koji je prihvatila i zadržala u njegovom prvom mandatu (2009-2013). Posjetila je rekordnih 112 zemalja i proputovala 1,5 milijun kilometara, piše dpa.

"Ne možete podcijeniti njezinu prednost", rekla je analitičarka Karlyn Bowman. "Ona je neprestano pred očima javnosti od 1991. godine. Ljudi je poznaju. Misle da je poznaju. Nisam sigurna što se više može saznati o Hillary Clinton od onoga što već znamo".

Kad je napokon, nakon dugo nagađanja, u nedjelju objavila ono što su svi očekivali - da kreće u utrku za Bijelu kuću, pratila ju je jedna dobra i jedna loša vijest, piše Reuters.

Dobra je vijest da ima malo ozbiljnih kandidata koji bi joj se mogli suprostaviti za demokratsku nominaciju. Loša je vijest da ima malo ozbiljnih kandidata koji bi joj se mogli suprostaviti za demokratsku nominaciju.

Povoljna pozicija za utrku

Zbog njezina sveprisutnog profila i pretpostavljenog nedostatka istaknutih demokrata, Clinton ulazi u utrku s pozicije kakve nije bilo u modernoj američkoj predsjedničkoj politici. I dok joj demokratska nominacija izgleda suđena, to je ujedno pretvara u jedinu metu cijelog jata republikanaca koji sada imaju zajedničkog neprijatelja.

"Svi će oni nastojati dokazati da su 'antiHillary', da su najčvršći protiv nje. Pucat će ih svih oružja", rekao je demokratski politički strateg Joe Trippi.

Najveći izazov u kampanji Hillary Clinton bit će, kažu analitičari, kako zadržati pozitivan zamah i popularnost pod stalnom opsadom republikanskih protukandidata, ali progresivaca koji misle da nije dovoljno liberalna te medija.

Neki republikanci krenuli su u napad već i nekoliko sati uoči objave nominacije. Bivši guverner Floride Jeb Bush kritizirao ju je zbog vođenja američke vanjske politike dok je bila državna tajnica. "Treba nam bolja vanjska politika od one Obama-Clinton koja je naštetila odnosima s našim saveznicima i ojačala naše neprijatelje", rekao je Bush.

Kritike

Republikanski senator iz Kentuckyja Rand Paul izjavio je da ono što je Hillary Clinton pokazala tijekom mandata državne tajnice dovodi u pitanje njezinu kvalificiranost za predsjednicu države. Paul je ponovio stare kritike njezina pristupa napadu na američki konzulat u Bengaziju 2012. i nedavna pitanja u vezi stranih donacija humanitarnoj zakladi koju je osnovala sa svojim suprugom, bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom.

Među demokratima postoji rizik da će kampanja Hillary Clinton biti toliko zaokupljena odgovaranjem na napade da će imati problema u širenju pozitivnih vijesti. A republikanci ne kriju da je žele u defanzivi cijelo vrijeme kampanje i da će učiniti sve što mogu da to ostvare.

"Najbolji način da se stvori pozitivna vijest jest da se uvede nova inicijativa ili nova politika. Kampanje se dobivaju na budućnosti. Najbolji način da se govori o budućnosti jest da se nametne razgovor o politikama koje kani uvesti i sprovesti bude li izabrana", rekao je Ted Devine, bivši savjetnik Ala Gorea i Johna Kerryja, dodajući da u razgovorima o takvim temama njezina, "gotovo predsjednička razina" ima puno veću težinu i vrijednost od republikanskih kandidata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene