Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pismo kao prekretnica

Evo koga Hillary Clinton krivi za izborni poraz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hillary Clinton optužila je direktora FBI-a Jamesa Comeya za neočekivani poraz na američkim predsjedničkim izborima, u telefonskom razgovoru s najvećim donatorima, objavila su dva sudionika razgovora.

Gotovo sve ankete predviđale su pobjedu demokratske kandidatkinje na izborima u utorak. No, novi predsjednik postao je republikanski protukandidat Donald Trump, šokirajući brojne Amerikance koji su pokrenuli val prosvjeda protiv njujorškog milijardera.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Donald Trump trumpove ludorije Ljude koji su upali na Kapitol nazvao je domoljubima pa ponovio zlokobnu prijetnju: "Ako ne pobijedim..."

Clinton se nije pojavljivala u javnosti nakon govora u srijedu ujutro u kojem je priznala izborni poraz.

Bivša državna tajnica u subotu je donatorima rekla da je da njezin tim analizirao predizborne ankete i zaključio da je prekretnica bilo pismo direktora FBI-a Comeya.

Pad potpore zbog nove istrage?

Istaknula je da je njegova objava o pokretanju nove istrage o korištenju elektroničke pošte izazvala pad potpore na srednjem zapadu Amerike, rekli su izvori.

Comey je desetak dana uoči izbora obavijestio Kongres da ponovno otvara istragu o tome kako je tada vodeća kandidatkinja za Bijelu kuću Clinton koristila privatnu elektroničku poštu dok je bila državna tajnica, nakon što su otkriveni novi e-mailovi "koji se čine važnima".

Prošloga tjedna objavio je novo pismo zastupnicima u kojem kaže da provjera novootkrivene elektroničke pošte nije promijenila zaključak te agencije da ne postoji osnova za kazneno gonjenje Clinton zbog njezine upotrebe privatnog servera.

Clinton je donatorima rekla da je Trump iskoristio oba Comeyeva pisma za napade na nju. Iako ju je drugo pismo oslobodilo krivnje, Clinton smatra da je to osnažilo uvjerenje Trumpovih birača da je sustav namješten u njezinu korist i motivirao ih da izađu na izbore.

FBI bez komentara

"Ti prijelomni događaji na kraju kampanje bili su previše za nas", stoji u analizi izbornih anketa.

Glasnogovornik FBI-a nije bio dostupan za komentar.

Dennis Chang, financijski direktor kampanje Hillary Clinton, izjavio je da su Demokratska stranka i izborni tim skupili više od 900 milijuna dolara od oko tri milijuna donatora, rekli su sudionici razgovora. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene