Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Internetski 'haktivisti' otvorili su vatru u najnovijem info ratu oko WikiLeaksa.


Skupina koja sebe naziva Anonymous, napala je internetske stranice onih tvrtki, koje su odbile surađivati s WikiLeaksom, sad već naširoko poznatim DDoS napadima (distributed denial of service).

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO - KOJI CINKER On je najomraženiji haker na svijetu! Slika nije dostupna Osveta hakera: FBI upozorava na nove opasne napade

>> Assange optužen za seks bez kondoma, odbijena mu jamčevina

>> Assange ostaje u pritvoru, ali je poslao pismo: 'Ne ubijajte glasnika!'

Njihove mete između ostalih bile su Švicarska banka, koja je zamrznula Assangeov račun te PayPal, koji je prestao posredovati u prosljeđivanju donacija stranicama WikiLeaksa. Anonymous je skupina hakerskih aktivista, koja je vrlo labavo povezana. BBC od jednog njihovog člana, koji koristi pseudonim Coldblood, doznaje kako skupina zapravo provodi više stvari odjednom.

Skupina hakera srušila je i internetske stranice Mastercarda jer se ta kartična kuća pridružila sve brojnijim novčarskim ustanovama koje su onemogućile novčanu pomoć toj organizaciji što se proslavila objavom tajnih dokumenta. 

'Sada je počeo prvi informatički rat. WikiLeaks je bojište', navode hakeri na adresi anonps.net.

DDoS kao jedini način pokazivanja nezadovoljstva putem interneta

'Internetske stranice koje se klanjaju pritiscima vlada, postaju naše mete. Kao organizacija, mi smo uvijek zauzimali jak stav oko cenzure i slobode izražavanja putem interneta te smo djelovali protiv onih koji su to željeli uništiti, svim raspoloživim sredstvima', istaknuo je Coldblood.

'Mi smatramo kako je WikiLeaks postao nešto više od zviždača, postao je ratno tlo u kojem se obični ljudi suprotstavljaju vladama', dodao je. Ideja DDoS napada, nije rušiti web stranice, već napadnutim kompanijama na taj način uputiti poziv na buđenje. 'Te će kompanije primijetiti povećan promet, a to sukladno znači i povećan izdatak sredstava za održavanje web stranica', objasnio je haker Coldblood.

DDoS napadi ilegalni su u većini svjetskih zemalja, a spomenuti haker kaže kako su oni jedini način putem kojeg običan čovjek takvoj kompaniji može dati do znanja da je nezadovoljan. Organizacija Anonymous isto tako pomaže u otvaranju stotina mirror web stranica WikiLeaksa, nakon što im je ukinuta domena u SAD-u. Dosad je otvoreno čak 507 takvih mirror stranica na internetu.