Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nejasna optužnica

SAD traži od Assangea da vrati dokumente

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki State Department pozvao je Assangea da vrati dokumente koje objavljuje na WikiLeaksu. Glasnogovornik PJ Crowley tvrdi kako su dokumenti ukradeni i kako su određeni ljudi u 'nezgodnoj poziciji' radi objave pojedinih dokumenata.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak Dokumenti Oglasila se i odvjetnica Na prijevaru preuzeli vrijedne dionice: Potvrđena optužnica protiv ministrovog sina i njegovog punca

U isto vrijeme, glavna tema svjetskih medija je optužnica protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea. Činjenica je da Švedska istražuje seksualni zločin, ali nejasne su špekulacije radi li se o silovanju ili seksu bez upotrebe kondoma.

U kolovozu ove godine Švedska je izdala tjeralicu za Assangeom zbog prijava sviju žena za seksualno napastovanje. 'Švedski tužitelji prvotno su izašli s optužnicom za silovanje da bi je dan kasnije promijenili u nešto što se naziva seksualnim kriminalom. Naime, tužitelji su potvrdili kako su obje žene pristale na seks s Assangeom', objasnio je za australski Crikey bivši Assangeov odvjetnik James D. Catlin.

>> Britanska policija uhitila Juliana Assangea

>> Assange ostaje u pritvoru, ali je poslao pismo: 'Ne ubijajte glasnika!'

Catlin je u svom opsežnom tekstu pisao i o tome kako su obje tužiteljice bile zajedno na proslavi koja je u stanu jedne od njih priređena u čast Assangea, a prije toga se nisu poznavale. Isto tako, navodi se kako njih dvije u prvi mah nisu podignule tužbu nego su otišle tražiti 'pravni savjet', proces koji u Švedskoj omogućuje potencijalnim tužiteljima da ne podignu lažnu optužnicu i odgovaraju za nju.

Sam Assange i njegov sadašnji odvjetnik Mark Stephens dugo vremena nisu ni znali zbog čega se podignula optužnica. Prije nekoliko dana Stephens je ipak za AOL News objasnio kako se radi o nečemu drugom što se u Švedskoj također smatra 'seksualnim zločinom'.

'Assange je optužen da je vodio ljubav s tužiteljicama bez upotrebe kondoma što su one navodno tražile kao i da se nije želio testirati na spolno prenosive bolesti', objasnio je Stephens ovu čudnu definiciju, a i on je potvrdio kako su obje žene rekle kako su na spolni odnos pristale, a jedna od njih je, prema njegovim riječima, nakon seksa otišla u trgovinu, kupila doručak i poslužila ga Assangeu. 'Nakon takvog postupka nema govora o bilo čemu uznemirujućem', kaže Stephens.

Švedska će tražiti izručenje osnivača WikiLeaksa, a o tome će odlučiti sudac u Londonu koji je odbio odrediti jamčevinu za Assangea. Ukoliko se Assange izruči i u Švedskoj bude optužen, još uvijek nije jasno kolika je moguća kazna. Neki izvori spominju kako se radi o maksimalnoj kazni od oko 715 dolara, a neki spominju i zatvorsku kaznu do dvije godine zatvora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene