Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povezivan s terorističkom skupinom

Preminuo zatvorenik koji je 87 dana štrajkao glađu: "Odbijao je primiti liječnički tretman"

Hader Adnan
Hader Adnan Foto: Majdi Mohammed/AP Photo via Guliver
Hader Adnan, član militantne skupine palestinskog Islamskog džihada kojeg je Izrael optužio za terorizam, umro je u utorak nakon 87 dana štrajka glađu, rekla je zatvorska uprava.

Izrael je rekao da je "Adnan odbio podvrgnuti se liječničkim testovima i primiti liječnički tretman" i da je "pronađen bez svijesti u ćeliji" u utorak rano ujutro.

Izraelske zatvorske vlasti rekle su da je prevezen u bolnicu nakon neuspjelih pokušaja oživljavanja te da je proglašen mrtvim. Adnanov odvjetnik optužio je izraelske vlasti za liječnički nemar.

"Trideset šest dana nakon njegova uhićenja tražili smo da bude prebačen u civilnu bolnicu gdje bi ga se moglo primjereno pratiti. Na nesreću taj je zahtjev naišao na nepopustljivost i odbijanje izraelskih zatvorskih vlasti", rekao je odvjetnik Džamil Al-Hatib preko telefona za Reuters.

Pročitajte i ovo Izraelska vojska Uhićeno 17 Palestinaca Upucali ga u glavu: Izraelske snage ubile palestinskog tinejdžera na Zapadnoj obali

Kratko nakon što je objavljena Adnanova smrt, oglasile su se sirene na granici Izraela s Gazom, a stanovnici su bježali u skloništa. Izraelska vojska rekla je da su tri rakete ispaljene iz Pojasa Gaze prema izraelskom teritoriju, ali da su pale na otvorena područja.

“Naša borba se nastavlja i neprijatelj će još jednom shvatiti da njegovi zločini neće proći bez odgovora. Otpor će se nastaviti svom snagom i odlučnošću", stoji u priopćenju palestinskog Islamskog džihada.

Adnan (45), podrijetlom iz okupiranog grada Dženina, bio je poznata osoba Islamskog džihada na Zapadnoj obali, koju je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine.

Pročitajte i ovo Novi sukob Izraela i Palestine - 2 Kriva smjena vlasti Raketiraju ga sa svih strana: Nakon smirivanja situacije došlo je do nove eskalacije sukoba

Poput islamističkog Hamasa, Islamski džihad protivi se mirovnim sporazumima između Palestinaca i Izraela i zagovara uništenje Izraela.

Prema udruzi palestinskih zatvorenika, Adnana su izraelske vlasti zatočile 12 puta. Proveo je oko osam godina u zatvoru, uglavnom u administrativnom pritvoru.

Izrael je optužio Adnana za podržavanje terora, povezanost s terorističkom skupinom i poticanje pobune. U pritvoru je od 2004. štrajkao najmanje pet puta glađu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene