Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritisak u Izraelu

Masovni prosvjedi urodili plodom: Netanyahu odustao od smjene ministra obrane

Prosvjedi u Izraelu
Prosvjedi u Izraelu Foto: Afp
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je povukao smjenu ministra obrane Yoava Gallanta kao odgovor na masovne prosvjede koji su izbili nakon što je Gallant otpušten prošlog mjeseca.

"Radit ćemo zajedno na sigurnosti Izraela", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u Tel Avivu. Gallant je član Netanyahuova Likuda, najveće stranke u koalicijskoj vladi od šest stranaka.

Netanyahu je smijenio ministra obrane Yoava Gallanta nakon što je ministar obrane pozvao na zaustavljanje vladinih kontroverznih reformi pravosuđa.

Odmah su uslijedili ulični prosvjedi. Oporba je kritizirala taj potez s obzirom na trenutnu neizvjesnu sigurnosnu situaciju u zemlji, ocijenivši ga neprofesionalnim.

U ponedjeljak je Netanyahu rekao da je Izrael suočen s terorističkim napadom, optužujući vladu svog prethodnika Yaira Lapida za potkopavanje sigurnosne politike.

Aludirao je na sporazum o morskoj granici Izraela s Libanonom koji je Lapidova vlada potpisala u listopadu. Netanyahu je to nazvao sporazumom s radikalnom islamističkom milicijom Hezbollah.

Pročitajte i ovo Gaza Oglasili se mirotvorci Izrael gađao mete Hamasa: "Nećemo dopustiti terorističkoj organizaciji..."

Netanyahu je obećao obnoviti sigurnost Izraela. Upozorio je sirijsku vladu Bašara al-Asada da će "platiti visoku cijenu" za sve daljnje raketne napade na Izrael. Izrael neće dopustiti islamističkoj palestinskoj organizaciji Hamas da tamo postavi svoju infrastrukturu, rekao je.

Projektili su u četvrtak pogodili Izrael iz Libanona. Netanyahu je također obećao da će nastaviti s pravosudnim reformama svoje vlade, dodajući da će tražiti široki konsenzus i osigurati prava manjina.

Aktualna izraelska vlada, koja je preuzela dužnost krajem prošle godine, smatra se najdesnijom u izraelskoj povijesti.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene