Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šef europskih liberala

Guy Verhofstadt: 'Europa mora postati imperij koji će se znati suočiti s drugima u svijetu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef skupine liberalnih stranaka (ALDE) u Europskom parlamentu i njihov kandidat za novog predsjednika Europske komisije Guy Verhofstadt tijekom posjeta Ljubljani izjavio je kako Europska komisija treba imati više inicijative, a Uniju treba više integrirati.

Europska komisija mora imati više inicijative u sustavu djelovanja Europske unije, a samu EU potrebno je više integrirati kako bi Europa postala "imperij" konkurentan na svjetskoj pozornici, iznio je u razgovoru za ljubljansko 'Delo' šef skupine liberalnih stranaka (ALDE) u Europskom parlamentu i njihov kandidat za novog predsjednika Europske komisije Guy Verhofstadt.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Obilježavanje hrvatskog ulaska u Europsku uniju - 1 Dnevnik Nove TV s akterima velikoga slavlja Te veličanstvene noći Hrvatsku su predstavili Uniji i svijetu, oduševili su i cijeli vrh Europe: ''Osjećaj je bio neopisiv''

'Predsjednik Europske komisije morao bi imati važniju ulogu u sustavu Europske unije. Europska komisija je previše podređena interesima članica i pod dominantnim utjecajem dogovora nacionalnih vlada', rekao je Verhofstadt u razgovoru vođenom u ponedjeljak tijekom posjeta Ljubljani.

Vesna Pusić: Nestabilnost iz BiH može se prenijeti i na Hrvatsku

'Predsjednik Europske komisije morao bi učinkovitije koristiti pravo na inicijativu na europskoj razini i tako konkretnije djelovati na viziju buduće Europe, ne čekajući na zeleno svjetlo iz Berlina ili Pariza', rekao je šef europskih liberala dodavši da sadašnja Europska komisija nije u cijelosti koristila pravo na vlastitu inicijativu.

'Europsko vijeće i parlament morali bi imati na stolu više inicijativa Europske komisije o Europi 21. stoljeća. Naš problem je da još uvijek živimo u stoljeću nacionalnih država, a ovo je stoljeće u kojemu svijet vode imperiji. Europa mora postati imperij koji će se znati suočiti s drugim imperijima u svijetu', dodao je Verhofstadt. Govoreći o razlici između liberalnih stranaka u Europi u odnosu na konzervativne i socijalističke stranke, vođa europskih liberala kazao je da su razlike očigledne.

'Konzervativci kažu da se je Europa uspješno odhrvala gospodarskoj krizi, da su protukrizne politike bile dobro vođene i da će se sve riješiti mjerama štednje. Socijalisti s druge strane kažu da ćemo se iz krize izvući dodatnim zaduživanjem iako je to glavni uzrok krize. To međutim nije rješenje. Mi liberali kažemo da nam je potrebna fiskalna disciplina jer u suprotnom neće biti dugoročnog rješenja. Potrebno je dodatno koncipirati koherentnu politiku rasta, ali se to ne može financirati dodatnim zaduživanjem. To se može izvesti pomoću Europe koja će biti više integrirana, pomoću jedinstvenijeg unutarnjeg tržišta, bankovne unije te uspostavom tržišta financijskih usluga', obrazložio je Verhofstadt.

Hrvatska od europske investicijske banke dobila 800 milijuna eura kredita

'Treba nam integrirana Europa koju ćemo upotrijebiti za veći rast. Zato se mi protivimo nacionalistima, populistima i euroskepticima. Sadašnja kriza rezultat je dugogodišnjih politika konzervativaca i socijalista. Oni su između sebe podijelili Europu, a među njima nema nikakve razlike', kazao je Verhofstadt istaknuvši da je važno kakvi će se stranački odnosi uspostaviti između većine i manjine u Europskom parlamentu nakon skorašnjih europskih izbora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene