Obavijesti Video Pretražite Navigacija
16 milijardi dolara

Tko će platiti za klimatske katastrofe: "Herojski odgovor naroda moramo popratiti golemim ulaganjem"

Antonio Guterres na konferenciji u Ženevi
Antonio Guterres na konferenciji u Ženevi Foto: Afp
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u ponedjeljak je pozvao na veliku, 16 milijardi dolara vrijednu pomoć Pakistanu u obnovi nakon razornih poplava, rekavši da je zemlja bila žrtva klimatskog kaosa i globalnog financijskog sustava.

Dužnosnici četrdesetak zemalja, privatni donatori i međunarodne financijske institucije okupljaju se u Ženevi, a Islamabad traži potporu u onome što bi mogao postati ispit za pitanje tko plaća za klimatske katastrofe.

U rujanskim poplavama, koje se još povlače, poginulo je najmanje 1700 ljudi, a oko 8 milijuna je raseljeno.

"Herojski odgovor naroda Pakistana moramo popratiti vlastitim naporima i golemim ulaganjima kako bismo ojačali tamošnje zajednice za budućnost", rekao je Guterres u uvodnom obraćanju.

"Pakistan je dvostruka žrtva klimatskog kaosa i moralno bankrotiranim globalnim financijskim sustavom", dodao je, pozivajući na kreativne načine kojima bi zemlje u razvoju pristupale otpisu duga i financiranju.

Pročitajte i ovo Ilustracija ODLUKA KOJA UŽASAVA Pušten iz zatvora pod jednim uvjetom: Mora se oženiti za gluhu djevojku koju je silovao

Pročitajte i ovo Nakon poplava u Pakistanu zaredale zarazne bolesti - 1 UMRLO VIŠE OD 1600 LJUDI Kataklizma o kojoj nitko ne priča: Bebe umiru u bolnici, sirotinja skapava od zaraznih bolesti, dijelovi zemlje izgledaju kao more...

Francuska također šalje pomoć

Pakistanski premijer Shehbaz Sharif pozvao je na novu "koaliciju voljnih" koja bi spasila njegovu zemlju, rekavši da joj je u iduće tri godine potrebno 8 milijardi dolara.

Francuska je najavila projekte u vrijednosti 360 milijuna eura za pomoć u obnovi, prenosi agencija AFP.

"U Pakistanu smo odlučili mobilizirati 360 milijuna eura u projektima koji će se otvoriti kao odgovor na obnovu i prilagodbu klimratskim promjenama"; izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u video poruci.

Dodao je da će Francuska pridonijeti i dodatnom hitnom pomoći u vrijednosti 10 milijuna eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene