Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLUKA KOJA UŽASAVA

Pušten iz zatvora pod jednim uvjetom: Mora se oženiti za gluhu djevojku koju je silovao

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pakistanski sud oslobodio je silovatelja pod uvjetom da se oženi za svoju žrtvu. Ova je odluka užasnula borce za ljudska prava, koji kažu da se njome legitimizira seksualno nasilje nad ženama u državi u kojoj se većinu silovatelja nikada ne kazni.

Dawlat Khan (25) u svibnju je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu nakon što je silovao gluhu djevojku. Međutim, sud ga je u ponedjeljak pustio na slobodu nakon što je postignuta nagodba s obitelji žrtve silovanja te je on pristao oženiti se za nju.

Khan je uhićen nakon što je njegova žrtva ranije ove godine rodila te je DNK testom utvrđeno da je on otac djeteta. Njegov odvjetnik Amjad Ali rekao je da su žrtva i silovatelj daljnja obitelj.

"Problem je riješen nakon što je unutar obitelji došlo do dogovora uz pomoć lokalnog tradicionalnog vijeća", rekao je Ali, izvijestio je Daily Mail.

Žene su građani drugog reda

Istrage o silovanju u Pakistanu, gdje se žene tretira kao građane drugog reda, rijetko završavaju zatvorskim kaznama. Prema podacima organizacije Asma Jahangir Legal Aid Cell, koja ženama pruža pravnu pomoć, stopa sudskih presuda na štetu okrivljenika iznosi manje od tri posto.

"Ovo je zapravo sudsko odobravanje silovanja i potpora silovateljima", komentirala je spornu presudu Imaan Zainab Mazari-Hazir, odvjetnica i aktivistica za ljudska prava.

"To je protiv osnovnih pravnih principa i zakona države koja ne priznaje ovakve dogovore", dodala je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podaci Eurostata Zašto je poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj najjeftinije u EU-u? "Teško da će doći do eksplozije rasprodaje strancima"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pronašli rješenje Obrat u Zagrebu: Odustalo se od novogodišnjeg vatrometa, pogledajte čime će ga zamijeniti

Naime, u ruralnim dijelovima Pakistana postoje seoska vijeća koja se sastoje od starješina i čijim se odlukama, iako nemaju zakonsku vrijednost, često zaobilazi pakistanski pravni sustav.

Osim spomenute organizacije, na presudu je reagirala i pakistanska Komisija za ljudska prava, koja je na Twitteru objavila da je "užasnuta" presudom i da se silovanje ne može riješiti "slabašnim 'kompromisom' braka".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene