Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UMRLO VIŠE OD 1600 LJUDI

Kataklizma o kojoj nitko ne priča: Bebe umiru u bolnici, sirotinja skapava od zaraznih bolesti, dijelovi zemlje izgledaju kao more...

Nakon poplava u Pakistanu zaredale zarazne bolesti - 1
Nakon poplava u Pakistanu zaredale zarazne bolesti - 1 Foto: AFP
Više od 1600 ljudi smrtno je stradalo u razornim poplavama koje su pogodile Pakistan. Gotovo trećina Pakistana sada je pod vodom. Siromašno stanoviništvo umire od zaraznih bolesti.

Nakon strahovitih poplava koje su zahvatile Pakistan zemlja se bori sa zaraznim bolestima. Na stotine ih umire zbog konzumiranja kontaminirane vode, koja je nakon poplava puna bakterija. 

Naime, početkom rujna monsunske kiše izazvale su razorne poplave u Pakistanu. Dosad je smrtno stradalo najmanje 1600 osoba, uključujući četiristotinjak djece. Iznenadne poplave i klizišta duž rijeka Ind i Kabul uništili su milijune domova, zgrada, mostova i infrastrukture.

Najviše su pogođene južne pokrajine Beludžistan i Sind, s više od 50 milijuna stanovnika.

Gotovo trećina Pakistana sada je pod vodom. Neki dijelovi Sinda izgledaju poput mora. UN procjenjuje da su oko 33 milijuna Pakistanaca, svaki sedmi stanovnik, pogođena poplavama, s više od 500.000 uništenih ili oštećenih kuća. Poplave su odnijele 700.000 grla stoke i oštetile više od 3,6 milijuna hektara usjeva.

Ono što je najgore, svaki dan od posljedica kolere umire više od deset djece. U Sindhu, jednoj od najteže pogođenih pokrajina, sela su potpuno odsječena, što obiteljima čini gotovo nemogućim traženje pomoći za svoju bolesnu djecu.

"Mnoga djeca niti ne dolaze do bolnica jer su medicinske ustanove kojima mogu pristupiti ili pod vodom ili jednostavno nisu dostupne", rekao je Aadarsh ​​​​Leghari, UNICEF-ov službenik za komunikacije u Pakistanu.

Na periferiji Qazi Ahmeda, grada u Sindhu, majka u čamcu prevozi svoje dijete i još neke stanovnike do obližnjih zdravstvenih ustanova.

Majka pritom pokušava rashladiti čelo svoje bolesne kćeri.

"Dobila je visoku temperaturu i pala je u nesvijest", rekla je majka dok je očajnički pokušavala rashladiti čelo svoje kćeri krpom namočenom u prljavu poplavnu vodu, od koje joj je pozlilo, javlja CNN. 

Čamci su puni obitelji koje traže pomoć. U daljini roditelji gacaju do struka sa svojom djecom i stvarima pokušavajući prijeći poplavljenu cestu.

Na drugom mjestu mlada, trudna majka petero djece pokušava umiriti svoju djecu dok plaču od gladi. Muhe im se roje oko lica.

CNN javlja kako se pojavljuju nove dnevne katastrofe kako se voda povlači. Pakistan se, osim s kolerom, suočava i s malarijom, dizenterijom, denga groznicom, smrtonosnom dijarejom...

Sirotinja umire uz cestu pod vedrim nebom ili, u boljem slučaju, ispod tankih plastičnih folija nad glavom, javlja CNN. 

Pročitajte i ovo Poplave u Pakistanu VELIKE POPLAVE Poginulo više od tisuću ljudi, među njima i stotine djece, a katastrofa bi mogla postati još gora: "Ovakvo što nismo nikad vidjeli"

Sirotinja rastjeruje komarce paleći stare krpe kako bi njihovi najmiliji mogli barem malo odspavati. Upravo su komarci oni koji prenose te zarazne bolesti. Ti komarci mogu prenijeti i zika virus i proširiti žutu groznicu. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene