Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vulkan Pacaya u Guatemali je eruptirao, a prijestolnica te zemlje, Guatemala City, prekriven je debelim slojem pepela. Najmanje četiri osobe su poginule, a tisuće su evakuirane iz svojih domova.


Sela pored vulkana Pacaya, u potpunosti su evakuirana, a američki mediji prenose kako je TV novinar Anibal Archila, koji je radio prilog o erupciji vulkana Pacaya, nestao, nakon što je gusti dim i pepeo počeo padati na područje, na kojem se on u tom trenutku nalazio.

Spomenuti vulkan nalazi se samo 40-ak kilometara od glavnog grada Guatemale, a eruptirati je počeo u četvrtak oko 19 sati po lokalnom vremenu.

Vezani članci Donirana odjeća - 23 Zabavljaju se unatoč tragediji: Vulkan im je uništio domove, ali pronašli su humor u doniranoj odjeći Erupcija vulkana Taal - 13 Filipinci podijelili potresne fotografije moćne erupcije vulkana Taal

Predsjednik Alvaro Colom je proglasio izvanredno stanje, gradska zračna luka La Aurora je zatvorena, a vlasti provode hitnu evakuaciju s najugroženijih područja. Svjedoci tvrde kako je 'crna kiša' obasula Guatemala City ubrzo nakon erupcije.

Volkanolozi kažu da se obak vulkanskog pepela podigao 1.500 iznad vrha kratera vulkana. Kontrola leta je zatvorila nebo iznad Guatemale, a svi avioni se preusmjeravaju uEl Salvador.

Zadnja erupcija Pacaye je zabilježena 1988. godine. Inače, Guatemala ima 288 vulkana, od kojih osam aktivnih.