Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pacaya eruptirala

Guatemala: Eruptirao vulkan, glavni grad pod 'crnom kišom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vulkan Pacaya u Guatemali je eruptirao, a prijestolnica te zemlje, Guatemala City, prekriven je debelim slojem pepela. Najmanje četiri osobe su poginule, a tisuće su evakuirane iz svojih domova.

Sela pored vulkana Pacaya, u potpunosti su evakuirana, a američki mediji prenose kako je TV novinar Anibal Archila, koji je radio prilog o erupciji vulkana Pacaya, nestao, nakon što je gusti dim i pepeo počeo padati na područje, na kojem se on u tom trenutku nalazio.

Pročitajte i ovo Epicentar potresa na Havajima Muana Loa Najveći vulkan na svijetu pogodio potres, stanovnici uznemireni: "Jako nas je uzdrmalo. Zatresla su se sva stakla" Erupcija vulkana na Islandu Mnogi strahuju za budućnost VIDEO Satelitske snimke pokazuju kako se lava proširila po Islandu: "Mislim da je ovo kraj. Izgubili smo bitku"

Spomenuti vulkan nalazi se samo 40-ak kilometara od glavnog grada Guatemale, a eruptirati je počeo u četvrtak oko 19 sati po lokalnom vremenu.

Predsjednik Alvaro Colom je proglasio izvanredno stanje, gradska zračna luka La Aurora je zatvorena, a vlasti provode hitnu evakuaciju s najugroženijih područja. Svjedoci tvrde kako je 'crna kiša' obasula Guatemala City ubrzo nakon erupcije.

Volkanolozi kažu da se obak vulkanskog pepela podigao 1.500 iznad vrha kratera vulkana. Kontrola leta je zatvorila nebo iznad Guatemale, a svi avioni se preusmjeravaju uEl Salvador.

Zadnja erupcija Pacaye je zabilježena 1988. godine. Inače, Guatemala ima 288 vulkana, od kojih osam aktivnih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene