Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podupirao terorizam

Guantanamo: Bin Ladenov suradnik priznao krivnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugogodišnji suradnik Osame bin Ladena, pred vojnim sudom američke baze u zaljevu Guantanamu na Kubi, priznao krivnju za urotu i pružanje potpore terorizmu, izvijestio je Fox News.

Priznanje krivnje Ibrahima al Qosija (50), koji je bio Bin Ladenov vozač, tjelohranitelj i kuhar u Afganistanu, gdje je uhićen 2001., tek je drugo u povijesti rada spornih 'vojnih komisija', koje je uspostavila administracija Georga W. Busha, a obnovila Obamina administracija. Al Qosi bi, temeljem priznanja krivnje, trebao postati prvi optuženik za terorizam, zatvoren u Guantanamu, koji je osuđen od dolaska na vlast Baracka Obame. Al Qosi je optužen da je podupirao terorizam služeći kao dio minobacačke posade u talibanskim snagama i povremeno kao tjelohranitelj Bin Ladena. U sudskim dokumentima se navodi da je Al Qosi, koji je Sudanac, poznavao Bin Ladena još od njegovih dana u Sudanu ranih 90-ih, a potom je slijedio vođu Al Kaide u Afganistan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog srpskog naroda Plavšić: Očekivala sam od Mladića da će priznati krivnju Slika nije dostupna WikiLeaks objavljuje dokumente iz Guantanama 'Ako uhvatite Bin Ladena, aktivirat ćemo nuklearnu bombu u Europi'

Također se navodi da je služio u velikom broju uloga kao njegov dugogodišnji prijatelj, od vozača do knjigovođe i kuhara u kuhinji Bin Ladenova kompleksa u Afganistanu, prije napada na SAD 11. rujna 2001. Tvrdi se i da je on navodno omogućio Bin Ladenu da pobjegne iz planinskog područja Tora Bora krajem 2001., kada je ono bili izloženo silovitim američkim zračnim napadima. Al Qosi, koji je u zatvoru u Guantanamu već osam godina, može biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Obamina administracija, koja daje prednost civilnim sudovima kod procesuiranja optuženih za terorizam, odlučila je manjem dijelu optuženih iz Guantanama suditi pred vojnim komisijama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene