Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije Foto: Milos Tesic/ATAImages/Pixsell

Europski parlament trebao bi danas odlučiti o zahtjevu i preispitivanju pretpristupnih bilateralnih i EU fondova za Srbiju i projekata koji se iz njih financiraju.


Zastupnici Europskog parlamenta u utorak bi trebali usvojiti rezoluciju kojom se zemljama članicama EU-a preporučuje da napredak u pregovorima sa Srbijom uvjetuju ne samo uvođenjem sankcija Rusiji već i vidljivim napretkom u reformama.

Osim toga na dnevnom su redu i amandmani koji se odnose na Srbiju, a u jednom od njih zahtijeva se i preispitivanje pretpristupnih bilateralnih i EU fondova za Srbiju i projekata koji se iz njih financiraju.

Za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ako se donese takva odluka, to će biti veliki udarac i dodatni pritisak da ne može sjediti na dva stolca.

U prvom nacrtu izvještaja o strategiji proširenja EU-a predlagao se čak prekid pregovora sa Srbijom, ali je potom napravljen kompromis

U finalnom tekstu koji je pripremio Tonino Picula, izvjestitelj za preporuke za novu strategiju proširenja Europske unije, koji je nedavno usvojen na Vanjskopolitičkom odboru EP-a, preporučuje se državama članicama da sa Srbijom ostvare daljnji napredak u pregovorima samo ako se uskladi sa sankcijama Europske unije Rusiji i ostvari vidljiv napredak u reformama.

Prosvjed kosovskih Srba Kosovo odgodilo kazne za srpske vozače: "Situacija je vrlo teška i na rubu je sukoba"

Albin Kurti i Aleksandar Vučić Nakon kraha pregovora: Kosovska policija počet će kažnjavati vozače čija vozila imaju tablice kosovskih gradova izdane u Srbiji

Osim toga u dokumentu EP-a piše da je potrebno pojačati konstruktivni angažman EU-a s vlastima Srbije i Kosova da bude postignut sveobuhvatan pravno obvezujući sporazum o normalizaciji odnosa u okviru dijaloga Beograda i Prištine, piše Nova.rs.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju