Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grčka ima moralnu obavezu tražiti reparaciju za Drugi svjetski rat', rekao je Grčki premijer.


Grčki parlament odlučio je u utorak navečer da će nastaviti s procedurom potraživanja ratne reparacije od Njemačke.

Vezani članci Yanis Varoufakis Napali bivšeg ministra financija i slomili mu nos, on poručio: ''Vidimo se na demonstracijama'' Potraga za žrtvama željezničke nesreće u Grčkoj - 2 Bol i tuga postali su bijes: Prosvjedi zbog tragedije, kamenjem gađali zgradu kompanije koja održava željeznice

Premijer Alexis Tsipras rekao je pred zastupnicima da Grčka ima moralnu obavezu tražiti reparaciju za Drugi svjetski rat. 'Njemačka nije nikada pošteno platila štetu načinjenu za vrijeme nacističke okupacije', rekao je Alexis Tsipras

'Zločini koje su počinili nacisti još imaju posljedice i mi imamo moralnu obavezu prisjetiti se što su nacisti učinili našoj zemlji', rekao je čelnik Sirize.

Parlament je odobrio prijedlog predsjednice doma Zoe Konstatinopolu da se osnuje parlamentarni odbor koji će prikupiti i organizirati povijesnu građu povezanu s traženjem reparacije.

'Zločini nacista najgori su u povijesti... najgori zločini protiv čovječnosti', rekla je Konstantinopolu.

Zahtjev za reparacijom ideja je prijašnje konzervativne vlade iz 2013. godine, ali nije ustrajala na tom procesu.

Grčka je zainteresirana za hrvatski model fiskalizacije

Berlin je nekoliko puta odgovorio da je ratna odšteta s Grčkom riješena sporazumom o ujedinjenju Njemačke 1990. godine. Tsipras, međutim, tvrdi da ta nagodba ne uključuje 'zajam koji je grčka središnja banka pod prisilom morala dati nacistima i uništenje tadašnje grčke infrastrukture'.

Za konačno rješenje tog pitanja Grčka traži 160 milijardi eura.

Zahtjev dolazi u vrijeme rasta antinjemačkih osjećaja u Grčkoj zadnjih godina, potaknutih time što Berlin ne popušta u zahtjevu da Atena provede stroge mjere štednje i plati svoje dugove. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju