Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Grčka pozvala Makedoniju na kompromis oko imena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakojanis u razgovoru za dnevnik Kathimenini pozvala je Skoplje na kompromis kako bi se riješio spor oko imena Makedonije.

"Došao je trenutak da se poduzmu sve nužne mjere kako bi se pronašlo rješenje koje će biti prihvatljivo objema stranama", rekla je ministrica za taj dnevnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema napretka u rješavanju spora oko imena Makedonije Slika nije dostupna Uoči summita Grčka Makedoniji opet prijeti vetom na članstvo u NATO-u

Podsjećajući kako će NATO na sljedećem summitu u proljeće 2008. u članstvo pozvati nekoliko novih zemalja, među kojima i Makedoniju, Bakojanis je pozvala Skoplje da ostvari "napredak u tom pitanju".

Grčka od 1991. blokira međunarodno priznanje Makedonije pod tim imenom, koje smatra svojom ekskluzivnom nacionalnom baštinom, a Skoplje inzistira na tome da se u svijetu koristi ime Republika Makedonija, koje se nalazi i u ustavu te zemlje, i pristaje da se samo u odnosima s Atenom koristi ime koje bi prihvatile obje strane. Zbog potpune različitosti stajališta svi pokušaji dogovora dosad su propadali.

Ministrica Bakojanis i u posljednjem je razgovoru ponovila kako ime Republika Makedonija za Atenu ostaje neprihvatljivo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene