Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grčki ministar financija Evangelos Venizelos najavio je uvođenje novog poreza na nekretnine kako bi zemlja zakrpala manjak u proračunu za 2011., udovoljila međunarodnim kreditorima i osigurala novu tranšu kredita ključnu za izvlačenje države iz krize, dok iz Europe stižu sve glasnija upozorenja glede ostanka Grčke u eurozoni.


Da bi zemlja ispunila svoje obveze glede smanjenja proračunskog deficita, "u 2011. nedostaje oko 2 milijarde eura", a 'jedina djelotvorna mjera je poseban porez na nekretnine', rekao je ministar u izravnoj izjavi za televiziju.  Ministar je ocijenio da je taj 'novi nacionalni napor' nužan zbog nepovoljnog ozračja prema Grčkoj u inozemstvu, gdje su se ponovo počele širiti glasine o riziku od bankrota, pa i o mogućnosti izlaska te zemlje iz eurozone.

'Naš neposredni prioritet je puno poštovanje proračunskih zadaća za 2011.', rekao je Venizelos, s deficitom od 17,1 milijardi uključujući servisiranje duga, a za 2012. od 14,9 milijarda. Ministar je istaknuo da će zemlja i dalje, kao što je planirano, surađivati s trima kreditorima (Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond), ali je istaknuo da je nastupila promjena okolnosti zbog stajališta nekih veoma važnih zemalja koje imaju presudnu ulogu u eurozoni.

Novi porez na nekretnine kretat će se od pola do 10 eura po četvornom metru izgradnje i biti će na snazi dvije godine, rekao je Venizelos.

Bruxelles pohvalio grčke mjere

Vezani članci Požar hara Grčkom - 1 Požar hara Grčkom: Nedaleko od Atene gore makija i borovi, stanovnici preventivno evakuirani Testiranje u Grčkoj Strah od delta-soja: Jedna europska zemlja od danas ima stroža pravila za sve necijepljene, uključujući i djecu stariju od 12 godina


Europska komisija je u nedjelju najavila da će se njezini stručnjaci idućih dana vratiti u Grčku kako bi do konca rujna postigli dogovor o isplati nove rate kredita, pošto je Atena objavila nove mjere štednje.

'Stručnjaci Europske komisije će se idućih dana vratiti u Atenu kako bi grčkim vlastima pružili stručnu pomoć u poslu koji je u tijeku', rekao je u priopćenju povjerenik za gospodarska pitanja Olli Rehn. Taj će povratak biti uvod u povratak cijele ekipe grčkih vjerovnika, takozvane trojke (Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond), koja je početkom rujna napustila zemlju zbog nedovoljnog napretka grčke vlade u ispunjavanju obveza glede smanjenja deficita.

'Kada Grčka ispuni uvjete, očekujem da će se posao trojke (zadužene za nadzor grčkih financija i sačinjene od stručnjaka triju ustanova) završiti do konca rujna', dodao je Rehn. (HIna)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju