Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Građanska platforma pobjednik izbora u Poljskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liberalna stranka Građanska platforma pobijedila je na prijevremenim parlamentarnim izborima održanim u nedjelju u Poljskoj s 41,5 posto osvojenih glasova, pokazali su konačni rezultati koje je objavilo Nacionalno izborno povjerenstvo.

Građanska platforma, pod vodstvom Donalda Tuska, imat će 209 od 460 zastupničkih mjesta u donjem domu parlamenta - Dietu.

Pročitajte i ovo Donald Tusk Izbori Poljski nacionalisti pobijedili na lokalnim izborima, ali Tuskova stranka pobijedila u većini regija Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka

Konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) premijera na odlasku Jaroslawa Kaczynskog zauzela je drugu poziciju s 32,11 posto glasova, tj. 166 mjesta u Dietu.

Još su samo dvije stranke prešle izborni prag od pet posto glasova, savez lijevog centra LiD i seljačka stranka PSL. LiD je osvojio 13,15 posto glasova (54 zastupnička mjesta) a PSL 8,91 posto glasova (30 mjesta u parlamentu).

Njemačka manjina, koja ne podliježe pravilu od pet posto, ima jedno mjesto u parlamentu.

Bivši saveznici PiS-a na vlasti, populistička stranka Samoobrana i ultrakatolička desna stranka Liga poljskih obitelji (LPR), neće više sjediti u parlamentu. Samoobrana je dobila 1,53 posto glasova a LPR 1,3 posto glasova biračkog tijela.

U Senatu, koji ima 100 mjesta, PO je osvojio 60 a PiS 30 mjesta. Nezavisni kandidat, bivši socijaldemokratski premijer Wlodzimierz Cimoszewicz je osvojio senatorsko mjesto.

Izborima se odazvalo 53,8 posto glasača što je rekordni izlazak Poljaka na izbore od pada komunizma 1989.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene