Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grabar Kitarović o skandalu

'Ovo više nije pitanje Hrvatske i Slovenije, očekujem reakciju Međunarodnog suda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Službeni posjet hrvatske predsjednice Izraelu prati novinarka Nove TV Tatjana Krajač.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tijekom posjeta Izraelu komentirala je najnoviji skandal s arbitražom o Piranskom zaljevu, nakon što su otkriveni tajni detalji iz povjerljive diskusije članova slovenskog tima i suca u arbitraži.

Pročitajte i ovo Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar (Foto: AFP) Nakon reakcije predsjednice Cerar: "Izjave o arbitraži dio su predizborne kampanje u Hrvatskoj" Slika nije dostupna Postoji konsenzus Grabar Kitarović o arbitražnom skandalu: 'Možda i nije potrebno moje sudjelovanje'

'Stanje je zabrinjavajuće, sve što cijemo zadnja dva dana dovodi u pitanje objektivnost samog postupka, a kao što znate arbitražni postupak po samoj definiciji trebao bi biti objektivan i neovisan. Ovo sad više nije pitanje Hrvatske i Slovenije i naših odnosa, već pitanje samih postulata i postavki međunarodnog prava i arbitražnog postupka uopće', rekla je predsjednica i dodala da kada je riječ o odluci kako će Hrvatska postupiti dalje, 'tu trebamo definitivno postići nacionalni konsenzus'.

'Moramo zajedno sjesti i dogovoriti se kako krenuti dalje. I očekujem reakciju samog arbitražnog suda', najavila je predsjednica.

Pratite s nama posjet Grabar Kitarović Izraelu --> 'Naša glavna poruka je mir'

Podsjetimo, nakon što su novinari došli do telefonskog razgovora između slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz slovenskog Ministarstva vanjskih poslova u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara, slovenski stručnjaci za sigurnost progovorili su o niskoj razini sigurnosnog djelovanja u tamošnjim protuobavještajnim službama, a Slovenci su šokirani koliko im je slab sigurnosni sustav, optužujući hrvatsku stranu da ih je prisluškivala.

'Treba nastaviti provjeravati činjenice'

Slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sokolec i voditeljica Odjela za međunarodno pravo u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Simona Drenik nakon svega su ponudili ostavke.

'Vjerujem da je to priznanje, vjerodostojnost onoga što smo čuli u posljednja dva dana svakako treba i dalje nastaviti provjeravati činjenice, i kao što sam rekla - očekujem reakciju samog Međunarodnog suda', poručila je Grabar Kitarović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene