Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Službeni posjet hrvatske predsjednice Izraelu prati novinarka Nove TV Tatjana Krajač.


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tijekom posjeta Izraelu komentirala je najnoviji skandal s arbitražom o Piranskom zaljevu, nakon što su otkriveni tajni detalji iz povjerljive diskusije članova slovenskog tima i suca u arbitraži.

Vezani članci Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Susjedi ulaze u narančastu zonu: "Približavamo se točki kad će epidemija biti zaustavljena" Splitska plaža Bačvice - 2 Još jedna zemlja skinula Jadran s crvene liste, za turiste to znači lakši ulazak u zemlju

'Stanje je zabrinjavajuće, sve što cijemo zadnja dva dana dovodi u pitanje objektivnost samog postupka, a kao što znate arbitražni postupak po samoj definiciji trebao bi biti objektivan i neovisan. Ovo sad više nije pitanje Hrvatske i Slovenije i naših odnosa, već pitanje samih postulata i postavki međunarodnog prava i arbitražnog postupka uopće', rekla je predsjednica i dodala da kada je riječ o odluci kako će Hrvatska postupiti dalje, 'tu trebamo definitivno postići nacionalni konsenzus'.

'Moramo zajedno sjesti i dogovoriti se kako krenuti dalje. I očekujem reakciju samog arbitražnog suda', najavila je predsjednica.

Pratite s nama posjet Grabar Kitarović Izraelu --> 'Naša glavna poruka je mir'

Podsjetimo, nakon što su novinari došli do telefonskog razgovora između slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz slovenskog Ministarstva vanjskih poslova u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara, slovenski stručnjaci za sigurnost progovorili su o niskoj razini sigurnosnog djelovanja u tamošnjim protuobavještajnim službama, a Slovenci su šokirani koliko im je slab sigurnosni sustav, optužujući hrvatsku stranu da ih je prisluškivala.

'Treba nastaviti provjeravati činjenice'

Slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sokolec i voditeljica Odjela za međunarodno pravo u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Simona Drenik nakon svega su ponudili ostavke.

'Vjerujem da je to priznanje, vjerodostojnost onoga što smo čuli u posljednja dva dana svakako treba i dalje nastaviti provjeravati činjenice, i kao što sam rekla - očekujem reakciju samog Međunarodnog suda', poručila je Grabar Kitarović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook