Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica u Izraelu

'Naša glavna poruka je mir'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Službeni posjet hrvatske predsjednice Izraelu prati novinarka Nove TV Tatjana Krajač.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastala se danas s predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom na čiji je poziv i došla u službeni posjet toj zemlji. Rivlin joj je izrazio dobrodošlicu.

'Izrael i država Izrael nije samo kompenzacija za holokaust - Izrael je jedina domovina židovskog naroda. Okrenuli smo se nazad domovini kako bi osnovali izraelsku državu, i na žalost, od tada smo u sukobu. Riječ je o konfliktu koji je jako sličan onome s kojim ste se vi suočili. I zato vas i cijelu regiju uzimamo kao model kako razumjeti i kako okončati konflikt s kojim se suočavamo.

Nadamo se dobrim odnosima s vašom zemljom. Radujemo se i proširenju suradnje. Voljeli bismo da razumijete naše probleme onoliko koliko mi razumijemo probleme vaše regije.

Morate razumjeti da što se Irana tiče, nije samo u pitanju nuklearno oružje, već je Iran prijetnja postojanju Izraela. Podupiru i stoje iza terorističkih organizacija u Jemenu, Libanonu, Siriji, čak i na jugu Izraela, u Gazi i Sinaju i uzrokuju puno problema Egipćanima, našim susjedima', izjavio je izraelski predsjednik.

Hrvatska predsjednica izjavila je kako joj je zadovoljstvo biti u Izraelu i kazala kako je glavna poruka - mir.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas"

'Izražavam najdublju tugu i žaljenje zbog svih žrtava holokausta u Hrvatskoj'

'Da, jučer smo nazočili ceremoniji u Yad Vashemu i odali počast žrtvama holokausta ali i svim žrtvama totalitarističkih režima. Živjela sam u jednom takvom kao što sam vidjela i lice rata u Hrvatskoj. Znam što znači živjeti u miru i sigurnosti i želim vama i ljudima Izraela mir i sigurnost iz dubine moga srca.

Istinski se nadam nastavku dijalog između Izraela i Palestine. Hrvatska podupire napore međunarodne zajednice kako bi se uspostavio mir i sigurnost, ali izlazno rješenje ovisi o volji Palestinaca i Izraelaca. Nadam se da ćemo ubrzo gledati u rješenje koje će potrajati.

Pratimo situaciju na Bliskom Istoku, prvenstveno nove sigurnosne prijetnje koje obuhvaćaju ekstremizam, oružje, trgovinu ljudima, ilegalne migracije i sve te nove prijetnje koje su se pojavile i u prostoru Mediterana.

No, ono sto je nama najbitnije u odnosima dviju zemalja su ekonomija, kultura, poljoprivreda, razmjene u obrazovanju ali i suradnja u pitanjima sigurnosti jer smo izloženi istim prijetnjama. Naša je odgovornost zajednički se boriti protiv prijetnji našoj sigurnosti', kazala je Grabar Kitarović.

Predsjednik Izraela složio se s njom i nadovezao se:

'Mi znamo što je bilo u vašoj regiji. I sami znate da je jedino rješenje direktni dijalog i pregovori obiju strana. Bez toga, konflikt postaje internacionalni problem. A ni jedna međunarodna odluka ne može nas dovesti do kraja stvarnog sukoba i tragedije s kojom smo suočeni ovdje. Jedino direktni pregovori mogu dovesti do razumijevanja i uspostave mira i povjerenja između dviju strana'.

Izaslanstvo predsjednice Grabar Kitarović u kojem je i potpredsjednik Sabora Željko Reiner sastalo se i sa predsjednikom izraelskog parlamenta Yuli-Yoel Edelsteinom. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene