Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Približno 600 stanova izgrađeno je u izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, piše u izvješću antikolonizatorskog pokreta Mir sada.


Prema tom izvješću, 596 stanova izgrađeno je ukupno u naseljima od početka godine, od čega 96 u divljim naseljima nastalima bez dozvole izraelskih vlasti. Iz istog izvora navodi se da je približno 35 posto izgrađenog realizirano u naseljima smještenima istočno od sigurnosnog zida koji Izrael podiže na Zapadnoj obali, a ostatak zapadno od te barijere, blizu Zelene linije koja je odvajala Izrael od tog teritorija do lipnja 1967. ‘Izgradnja se nastavlja uz podršku vlade u velikim blokovima u naseljima, te u izoliranim naseljima’, piše u izvješću Mira sada. Izrael se nada zadržati pod nadzorom nekoliko blokova naselja u okviru budućeg stalnog mirovnog sporazuma s Palestincima.

Izrael i SAD postigli napredak oko pitanja gradnje naselja

Vezani članci Asher Shalmon i Sanja Vištica Jedan od glavnih izraelskih stratega za borbu protiv korone o masovnom cijepljenju i povratku u normalu: ''Prije godinu dana rekao bih da će pandemija završiti 2021., ali...'' Slika nije dostupna Olmert odobrio gradnju stanova na Zapadnoj obali

Izrael i SAD postigli su napredak u razgovorima o rješavanju spora oko gradnje izraelskih naselja na okupiranim palestinskim područjima, javio je izraelski radio, dan uoči odlaska premijera Benjamina Netanyahua na sastanak s američkim izaslanikom Georgeom Mitchellom koji će biti posvećen tom pitanju.

Obama tražio zaustavljanje gradnje

Radio u svom izvješću navodi da izraelski dužnosnici vjeruju da će Mitchell predložiti Izraelu da zamrzne gradnju naselja te da će SAD pristati da se dovrše zgrade koje su već u izgradnji. Američki predsjednik Barack Obama zatražio je da Izrael zaustavi sve aktivnosti vezane uz gradnju naselja. Međutim, Netanyahu je rekao da Izrael neće graditi nova naselja, ali da će nastaviti s gradnjom unutar postojećih. Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman rekao je u nedjelju za izraelski radio da Jeruzalem poduzima iskrene napore kako bi postigao dogovor i razumijevanje sa SAD-om.(Hina)