Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trump bijesan

Ključni svjedok u istrazi o Trumpovu opozivu: ''Slušali smo predsjednikove naredbe. Morali smo raditi s Giulianijem''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki diplomat koji je ključni svjedok u istrazi o opozivu predsjednika Donalda Trumpa rekao je u srijedu da je radio s njegovim osobnim odvjetnikom Rudyjem Giulianijem na pitanjima koja su se odnosila na Ukrajinu jer mu je tako predsjednik naredio, potvrdivši Trumpovo aktivno sudjelovanje u kontroverzoj aferi koja je dovela u pitanje njegov ostanak na dužnosti.

Gordon Sondland, američki veleposlanik pri EU-u, rekao je na saslušanju u parlamentu da je Trumpov odvjetnik Rudy Giuliani pokušavao nagovoriti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da pokrene istragu o Trumpovim političkim suparnicima nudeći mu kao protuuslugu posjet Bijeloj kući.

Sondland, bogati hotelski poduzetnik i Trumpov donator, rekao je da je američki državni tajnik Mike Pompeo bio svjestan toga i da je "u potpunosti podržavao" njihove napore u pogledu Ukrajine.

Sondland je svjedočio pred Odborom za obavještajne službe Zastupničkog doma. To je bio četvrti dan javnih saslušanja u toj istrazi. Svjedočio je da je Trump njemu i još dvojici visokih dužnosnika naredio da rade s Giulianijem, koji je odbio surađivati u istrazi o opozivu.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski i Donald Trump (Foto: Dnevnik.hr) Dok je u Kongresu bilo saslušanje Bijela kuća objavila transkript razgovora između Trumpa i Zelenskija

Pročitajte i ovo Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i predsjednik SAD-a Donald Trump(Foto: AFP) Završena prva saslušanja Hoće li doći do opoziva? Kongres počeo s ispitivanjem diplomata o Trumpovim kontaktima s Ukrajinom

"Nismo željeli raditi s Giulianijem. Jednostavno rečeno, igrali smo s kartama koje smo dobili. Svi smo shvaćali da ćemo, ako odbijemo raditi s Giulianijem, izgubiti važnu priliku da učvrstimo odnose između SAD-a i Ukrajine. Pa smo poslušali predsjednikove naredbe", rekao je.

Istraga je fokusirana na telefonski razgovor 25. srpnja u kojem je Trump zatražio od Zelenskija da provede dvije istrage koje bi mu koristile politički uključujući istragu protiv demokratskog suparnika Joea Bidena.

Druga istraga odnosila se na teoriju urote koju su zagovarali neki Trumpovi saveznici da se Ukrajina, a ne Rusija, miješala u američke predsjedničke izbore 2016., što se pokazalo lažnim. Trump je prije toga zamrznuo 391 milijuna dolara američke vojne pomoći Ukrajini za borbu protiv proruskih separatista na istoku zemlje koju je odobrio Kongres.

Trump bijesan zbog iskaza

Demokrati optužuju Trumpa da je koristio tu zamrznutu pomoć i Zelenskijevu želju da ga posjeti u Bijeloj kući da bi izvršio pritisak na njega da pronađe kompromitirajuće dokaze protiv svojih političkih protivnika uoči predsjedničkih izbora iduće godine.

Sondland je, po svjedočenjima karijernih američkih diplomata, bio središnja osoba u tajnoj i "neregularnoj" političkoj operaciji u Ukrajini, zaobilazeći službene kanale i vršeći pritisak na Kijev da istraži Bidene.

Sondland je istaknuo da se odlučno protivio suspenziji vojne pomoći Ukrajini jer joj je ona trebala za borbu protiv ruske agresije. Kazao je da nikada nije dobio jasan odgovor zašto je pomoć zamrznuta te da je shvatio da neće biti deblokirana dok Ukrajina ne pristane na Giulianijeve zahtjeve.

Trump niječe da je bilo ikakvih nepravilnosti u tom slučaju, istragu je proglasio lovom na vještice i oštro napada neke svjedoke uključujući one iz Bijele kuće.

''Parodija od pravosuđa''

Donald Trump u srijedu nije skrivao ljutnju dok je njegov veleposlanik u Europskoj uniji svjedočio u Kongresu, zatraživši da istraga radi njegova opoziva odmah prestane. "Taj lov na vještice mora ODMAH prestati. On je tako štetan za našu zemlju!", napisao je američki predsjednik na Twitteru.

Demokratska čelnica u Kongresu Nancy Pelosi predložila je da "svjedočim u lažnoj istrazi za opoziv. Čak je rekla da bih to mogao učiniti pisanim putem", napisao je u ponedjeljak.

"Premda nisam učinio ništa loše i ne želim pridavati važnost toj parodiji pravosuđa, sviđa mi se ta zamisao", dodao je. "Ozbiljno ću o tome razmisliti". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene