Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Google pod istragom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija najavljuje promjenu svojih zakona i zahtijeva nove međunarodne propise, poslije najnovijeg skandala, zbog kojega je pod istragom Google Italia. Učenici neke grafičke škole u Torinu mučili su, vrijeđali i tukli svoga razrednog druga, navodno autista, to su snimili mobitelima, montirali i stavili na Internet.

Taj dokument o nehumanome kaznenom djelu Google je klasificirao među “zabavne snimke”, pa je postao jedan od najgledanijih - sve dok to netko nije prijavio tužilaštvima. U Torinu vode istragu protiv učenika i njihove profesorice (koja je bila nazočna barem dijelu mučenja, a sada je u mirovini), u Milanu su pod istragom dvojica Googleovih voditelja, po “zapovjednoj odgovornosti”.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osuđena je Monstruozna majka zatvarala sina u pseći kavez i mučila ga skoro do smrti: "Htjela sam ga lijepo odgojiti" Ilustracija Riječ je o Srbinu Unakaženo tijelo bez prstiju pronađeno u stanu u Beču: "Način egzekucije ukazuje na balkansku mafiju"

Po talijanskome Kaznenu zakoniku, jednako se kažnjava i onaj tko je učinio kazneno djelo i onaj tko ga nije spriječio - a googleovci nisu spriječili da se sadistički film prikazuje.

Google Italia je prijavljen i po zahtjevu jedne građanke koja se buni što se na njemu nalaze podaci o njezinoj umiješanosti u kazneno djelo, iako ju je istraga oslobodila te optužbe pa se građanka smatra oklevetanom.

Problem nije jednostavan. Kako ne ograničiti slobodu na Internetu, a istodobno spriječiti narušavanje digniteta i privatnosti građana, pita se javno jamac (ombudsman) za privatnost Francesco Pizzetti. Upravo on je danas preko glasila postavio zahtjev za novom međunarodnom regulativom.

Sadašnja regulativa ne razlikuje onoga tko podatke objavljuje (i tako funkcionira kao glasilo) od onoga koji, na ovaj ili onaj način, prikuplja i distribuira tuđe podatke i na tome zarađuje (portali, “motori” za pretraživanje itd.). 

Ta regulativa dopušta da podatke u opticaj na Internetu stavljaju anonimni objavljivači - za razliku od ostalih medija (tiska, radija, televizije) gdje to zakon ne dopušta, a u slučaju nepoštivanja kači odgovornu osobu (npr. glavnog urednika), baš po načelu “zapovjedne odgovornosti”.

Jamac za privatnost je već prije nekoliko mjeseci otvorio taj problem u, kažu, opsežnoj, ali zasad besplodnoj prepisci s američkom Googlevom središnjicom koja zasad pristaje skidati sadržaje sa svojih popisa tek pošto je netko upozori na nezakonit sadržaj.

Ministar obrazovanja Giuseppe Fioroni sada zahtijeva od Parlamenta da prouči problem i da se izjasni donošenjem zakona.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene