Najhladnija ruska regija bilježi sredinom studenog najtoplije dane, s temperaturnim prosjekom i do 20 stupnjeva Celzija većim od prosječnog za ovo doba godine. S druge strane Sibira, one jugozapadne, bilježe se temperature i do -50 stupnjeva.


Ruski arktički okrug Verkojansk, jedno od najhladnijih nastanjenih mjesta na svijetu, zabilježio je 18. studenog 2016. godine 19,2 stupnja Celzija, odnosno čak 19 stupnjeva više od uobičajenog prosjeka za tekući mjesec.

Vezani članci Ilustracija Kad će se vrijeme smiriti? Meteorolog otkriva što nas čeka do kraja tjedna Nevrijeme u Zagrebu Meteorolozi pozivaju na oprez: Vrijeme će biti opasno, najavljena grmljavinska oluja, moguće poplave i u gradovima

Navedeni okrug nalazi se u pokrajini Jakutiji, u čijim su još sjevernijim dijelovima, zabilježene su jednako nevjerojatne temperature. Istog dana u selu Olenek zabilježena je rekordno visoka temperatura za ovo doba godine, od svega -5,1 stupanj, a u zabačenom Tiksiju, daleko na jeveru središnje Rusije, rekordnih tek -3 stupnja Celzija.

U Čukotki, na arktičkoj obali Rusije, u studenom je zabilježeno nevjerojatnih 4 stupnja Celzija, što je punih 20 stupnjeva više od uobičajenog prosjeka.

Direktor prirodnog rezervata otoka Wrangel, Aleksander Gruždev,izvjestio je da su na tom arktičkom otoku čitavu jesen zabilježene neobično visoke temperature. "Imamo abnormalnu situaciju - jesen nam je vrlo topla", istaknuo je Gruždev.

Siberian Time, koji prenosi vijest o sibirskom toplinskom valu u studenom, citira i  izabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa oko globalnog zatopljenja, ističući da je Trup ustvrdio da su za njegovo izmišljanje krivi Kinezi, koji na taj način žele američku proizvodnju učiniti nekonkurentnom.

No, dok najzabačeniji sjeverni dijelovi Rusije uživaju u abnormalno toplom vremenu, zapadni Sibir bilježi pak abnormalne temperaturne padove.

U regiji oko grada Omska, između 14. i 20. studenog zabilježena je najniža temperatura od nevjerojatnih -33 stupnja Celzija i dnevni prosjek koji je bio 10 stupnjeva niži od uobičajenog prosjeka za ovo doba godine.

Ipak, to nije najekstremniji primjer, jer je u u noći 21. studenog u Tjumenu, Novosibirsku, Tomsku, Kemerovu te Krasnojarsku izmjeren abnormalan temperaturni minus, zbog kojeg su zatvorene čak i škole. Rekord je bio u Ulaganu, gdje je izmjereno krajnje nehumanih -50 stupnjeva Celzija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju