Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRVA PREMIJERKA

Giorgia Meloni dobila mandat za sastavljanje nove talijanske vlade i ustvrdila da su spremni odmah započeti s radom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnica talijanske desnice Giorgia Meloni dobila je mandat za sastav nove vlade, objavila je u petak predsjednička palača.

Stranka Braća Italije, čija je Giorgia Meloni čelnica, dobila je pojedinačno najveći broj glasova na izborima prošloga mjeseca, a vladu će formirati u koaliciji s desnom Ligom i desnocentrističkom strankom Naprijed Italija Silvija Berlusconija.

Meloni je već predala popis članova vlade, a ona i njezina vlada trebali bi položiti prisegu u subotu u 10 ujutro. Time će Italija dobiti prvu premijerku.

Pročitajte i ovo Ruslan Pukhov VISOKI DUŽNOSNIK VIDEO Ruski vojni savjetnik nije znao da mu je uključen mikrofon pa otkrio javnosti strogo čuvanu tajnu

U obraćanju nakon sastanka s predsjednikom Sergiom Mattarellom, Meloni je kazala da je vlada spremna odmah započeti s radom. Prema medijskim izvješćima, od izbora se unutar koalicije vode prepirke oko dodjele ministarskih fotelja.

Giancarlo Giorgetti iz Lige imenovan je ministrom ekonomije, dok će ministar vanjskih poslova biti Antonio Tajani, bivši predsjednik Europskog parlamenta iz stranke Naprijed Italija.

Pročitajte i ovo Ilustracija POSLJEDICE ENERGETSKE KRIZE Neki zatvaraju sportske objekte, Zagreb ide drugim putem: Poskupjet će ulaznice za bazene i klizališta, pogledajte kada i koje su nove cijene

Ministar unutarnjih poslova bit će Matteo Piantedosi, dugogodišnji nestranački javni službenik, dok će ministar obrane postati Guido Crosetto, jedan od osnivača stranke Giorgie Meloni.

Ukupno su Braća Italije dobila devet ministarstava, a Liga i Naprijed Italija po pet ministarstava. Nestranačke osobe upravljat će s pet ministarstava.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene