Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DRUGI DAN SAMITA

Ivana Petrović iz Bruxellesa: Zemlje članice EU-a dogovorile su se da će se dogovoriti

Iz Bruxellesa se javila reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović koja donosi najvažnije zaključke današnjeg sastanka europskih čelnika, a gdje je glavna tema bila - plin.

"Ovo je doista jedan načelni dogovor“, kazala Ivana Petrović te nastavila: "Najviše prijepora vodilo se oko privremenog mehanizma kojim se ograničile cijene plina.“ Dodaje da je ovdje riječ prije svega o političkim smjernicama za iduću godinu koje su pune uvjeta i ograda.

Zemlje članice i Europska komisija bile su za intervenciju, ali bogate zemlje članice na čelu s Njemačkom i Nizozemskom, objašnjava Petrović, bile su a priori protiv svake vrste intervencionizma jer smatraju da je to trebalo rješavati u dogovoru s pouzdanim partnerima.

Krhak komprimis

U konačnici, došlo je do kompromisa kojim je određeno da će intervencije biti, ali u drastičnim situacijama kada cijena plina bude jako visoka i to na način da ne ošteti proizvođača, ali i krajnjeg kupca. Ta privremena mjera trebala bi trajati 3 mjeseca.

"Ne znam kako će se ministri postaviti sljedeći tjedan, budući da se Europska unija nikad nije našla u ovakvoj situaciji“, rekla je Ivana Petrović dodavši da će trebati puno rada, struke, politike i stručnjaka za europsko pravo. Dogovoreno je da će se LNG, koji postaje sve dominantniji, prodavati po nižem indeksu koji je sad jako visok.

Na zajedničkoj nabavi plina moguć je konzorcij manjih zemalja članica. To je, smatra Petrović, dobro za male članice poput Hrvatske i Slovačke čije će se energetske kompanije moći udružiti sa svojim pandanima i tako zajednički nastupati na tržištu pri kupovini plina, no i to je nešto, upozorava, što treba pravno regulirati.

Također, na samitu je bilo riječi o smanjenju cijene plina za proizvodnju električne energije.

Podsjetila je na izjavu belgijskog predsjednika Vlade za koju kaže da je najrealnija: "Postigli smo kompromis, postigli smo političke smjernice, a dok to ne vidimo na našim računima, sve će to biti samo lijepa priča.“

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene