Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni američki vojni zapovjednik u Afganistanu u petak je kazao da je odluka o korištenju jedne od najvećih konvencionalnih bombi bila isključivo taktička odluka donesena u okviru kampanje protiv boraca povezanih sa sunitskom džihadističkom skupinom Islamskom državom.


Najmoćnija američka nenuklearna bomba, bačena u četvrtak iz zrakoplova MC-130 na istok Afganistana, razorila je mrežu tunela koju koristi Islamska država i usmrtila najmanje 36 njezinih boraca, objavila je u petak afganistanska vlada odbacujući mogućnost stradavanja civila.

Vezani članci Talibani prebili novinare koji su izvještavali o prosvjedu - 4 Talibani pucali na prosvjedu u Afganistanu: "Jedan mi je stavio nogu na glavu, zgnječio mi lice o beton. Mislio sam da da će me ubiti" Migranti, ilustracija EU se priprema na priljev tražitelja azila iz Afganistana: "Događaji s Bjelorusijom otvorili su svima oči, taj način poticanja migranata..."

Bomba GBU-43/B, zvana "majka svih bombi", pogodila je u četvrtak navečer uporište IS-a u okrugu Achin, u istočnoj pokrajini Nangarhar na granici s Pakistanom. Bomba od 9,8 tona ima eksplozivnu moć usporedivu s 11 tona TNT-a. Prvotno je smišljena za plašenje neprijatelja i raščišćavanje velikih površina.

General John Nicholson je kazao da je bio u stalnoj komunikaciji s dužnosnicima u Washingtonu, ali da je odluka o korištenju bombe bila utemeljena na procjeni o vojnim potrebama, a ne širim političkim okolnostima.

"Ovo je prvi puta da nailazimo na znatne prepreke našem napredovanju", kazao je general govoreći o zajedničkoj afganistansko-američkoj operaciji koja je od ožujka usmjerena na IS.

"Pravo vrijeme da upotrijebimo bombu"

"Ovo je bilo pravo vrijeme da bombu taktički upotrijebimo protiv prave mete na bojišnici", istaknuo je Nicholson.

Afganistansko ministarstvo obrane je priopćilo da u tom moćnom udaru na mrežu miniranih pećina i tunela koju koristi IS nije ozlijeđen niti jedan civil.

"Nema ozlijeđenih civila, uništena je samo baza koju Daesh koristi za napade na ostale dijelove pokrajine", kazao je glasnogovornik Dawlat Waziri.

"Brutalna zloupotreba naše države"

Selo koje se nalazi na pet kilometara od zabačenog, planinskog područja na koje je bačena bomba, osjetilo je podrhtavanje tla, ali kuće nisu oštećene. Stanovnici su pozdravili taj napad na IS i tvrde da se radi o Arapima, Pakistancima, Kinezima i lokalnim borcima koji redoviti navraćaju u selo da bi se opskrbili hranom.

Afganistanski predsjednik Ashraf Gani je priopćio da se radi o zajedničkoj operaciji afganistanskih i međunarodnih snaga koje su posebno pazile da u napadu ne stradaju civili. Bivši predsjednik Hamid Karzai je, međutim, osudio taj potez i tvrdi da to "nije rat protiv terorizma" već "neljudska i brutalna zloupotreba naše države kao pokusnog područja za novo i opasno oružje". (Hina)