Spašavanje dječaka pod ruševinama u gradu nedaleko od Alepa (Foto: AFP)
Spašavanje dječaka pod ruševinama u gradu nedaleko od Alepa (Foto: AFP)

Za generala Jamila Hassana tvrdilo se da je mrtav, no ovaj 63-godišnjak dao je intervju novinaru Independenta u kojem žali što ustanak u Siriji nije brutalno ugušen u svom nastanku.


Ne događa vam se svaki dan da sjedite oči u oči sa zapovjednikom najmoćnije, najnemilosrdnije i zastrašujuće sigurnosne agencije u cijeloj Siriji. Sam spomen obavještajne službe sirijskog zrakoplostva dovoljan je da utihne svaki razgovor. Iako se za generala Jamila Hassana tvrdilo da je mrtav, Robert Fisk, reporter Independenta, uvjerio se da je ovaj 63-godišnjak itekako živ.

"Za zapadne medije sam ratni zločinac. Stoga nisam siguran da će vaš članak o meni Independent objaviti. Spreman sam, čak i pod prijetnjom da me izvedu pred Sud za ratne zločine, nastaviti svoj rad. Jer Sirija zaslužuje žrtvu", rekao mu je general Hassan.

Svoju slavu ipak malo preuveličava jer niti jedan sud za ratne zločine nije zatražio njegovo uhićenje. Ali ga je Europska unija osudila zbog „sudjelovanja u represiji protiv građanske pobune“ u Siriji 2011., nametnuvši mu zabranu putovanja i zamrzavanje njegovih financijskih sredstava.

I američko Ministarstvo financija nametnulo mu je sankcije nakon tvrdnji da je njegova obavještajna služba ubila najmanje 43 prosvjednika u travnju 2011. godine.

Razgovor s Hassanom trajao je tri sata i pritom je nekoliko puta iskazao lojalnost predsjedniku Bašaru al-Asadu te ustvrdio da je nemilosrdnija reakcija na prve naznake revolucije u Siriji 2011. godine mogla uništiti naoružanu opoziciju režimu.

Novinar Independenta opisuje da su pred Hassanovim uredom izvješene četiri zastave, jedna sirijska i tri ruske. Za Hassana nema sumnje u to tko je kriv za sirijsku tragediju.

"Zapadna urota protiv Sirije. Najprije Izrael, glava zmije i svi koji podupiru njihove politike, zajedno s arapskim režimima koje predvodi Saudijska Arabija. Ne govorim o saudijskom narodu, nego o kralju i kraljevskoj obitelji, toj sebičnoj i narcisoidnoj obitelji koja ima vrlo prljav stav prema arapskom narodu, posebno prema zemljama poput Sirije koja ima mladog, vrlo inteligentnog vođu koji zna što su interesi njegovog naroda, čak i interese cijelog arapskog svijeta“, kaže Hassan, dodajući da Izraelce i "te prljave vladare arapskog naroda" ne zanimaju ovi stavovi, već oni trebaju izvršitelje njihovih planova jer znaju da je snaga Sirije u njenom jedinstvu. Stoga čine sve da Siriju podjele pa potiču ideologiju ekstremista.

"Velika Britanija, Francuska, Amerika, Izrael i Saudijci odlučili su podijeliti Siriju iako imaju vrlo različite interese. (...) Vjerujem da će europski narodi imati najviše štete ako se Sirija raspadne. Amerikanci i Europljani su poput ovčara koji pusti vuka u svoj dom. Taj vuk će mu vjerojatno pojesti sve kokoši i ovce“, kaže Hassan koji je zagovornik brutalnog gušenja pobuna.

Da se to učinilo u početku ove revolucije, kao što se učinilo u Hami 1982., ne bi bilo tolikog krvoprolića. Usporedio je to s kineskim brutalnim gušenjem studentskih demonstracija 1989. kojima se htjelo promijeniti Kinu. „Da kineske vlasti nisu to okončale na taj način, gdje bi Kina bila danas“, kaže Hassan, a prenosi Independent.