Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski plinski div Gazprom najavio je smanjenje isporuke plina Ukrajini za dodatnih 25 posto, zbog nepostizanja napretka u rješenju spora oko plina između Moskve i Kijeva.


"S obzirom da nije postignut nikakav napredak u pregovorima, donesena je odluka da se količina plina namijenjenog ukrajinskim korisnicima od 4. ožujka smanji za dodatnih 25 posto, nakon što je jučer već isporuka plina smanjena za prvih 25 posto", stoji u priopćenju Gazproma. 

Gotovo četvrtina plina za europsko tržište stiže preko Ukrajine, a sporovi oko plina između Moskve i Kijeva mogli bi prouzročiti uznemirenost na europskim energetskim tržištima. 

Vezani članci Slika nije dostupna EU poziva Rusiju i Ukrajinu na rješavanje plinskog spora Slika nije dostupna Rusija za četvrtinu smanjila isporuku plina Ukrajini

Glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov rekao je novinarima da je isporuka plina Europi preko Ukrajine neprekinuta i stabilna.

"Ukrajinska strana nije obnovila razgovore. (Ukrajinska državna tvrtka) Naftogaz nije doputovao... Pitanje duga za plin isporučen Ukrajini nije riješeno", kazao je Kuprijanov.

"Isporuka plina Europi preko Ukrajine bit će i dalje neprekinuta i stabilna", stoji u istom priopćenju te se dodaje kako je "Gazprom spreman nastaviti pregovore sa svojim ukrajinskim kolegama.

Gazprom je jučer smanjio isporuku plina Ukrajini za četvrtinu. U Gazpromu pojašnjavaju da su se na taj potez odlučili jer što s Ukrajinom nije postignut dogovor oko duga od 600 milijuna dolara za ranije isporuke, kao i zbog toga što još nema dogovora o isporukama za 2008. godinu.