Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gazprom najavio dodatno smanjenje isporuke plina Ukrajini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski plinski div Gazprom najavio je smanjenje isporuke plina Ukrajini za dodatnih 25 posto, zbog nepostizanja napretka u rješenju spora oko plina između Moskve i Kijeva.

"S obzirom da nije postignut nikakav napredak u pregovorima, donesena je odluka da se količina plina namijenjenog ukrajinskim korisnicima od 4. ožujka smanji za dodatnih 25 posto, nakon što je jučer već isporuka plina smanjena za prvih 25 posto", stoji u priopćenju Gazproma. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U očekivanju rješavanja spora Rusija i Ukrajina još nisu postigle dogovor oko plina Slika nije dostupna Strah zbog opskrbe EU poziva Rusiju i Ukrajinu na rješavanje plinskog spora

Gotovo četvrtina plina za europsko tržište stiže preko Ukrajine, a sporovi oko plina između Moskve i Kijeva mogli bi prouzročiti uznemirenost na europskim energetskim tržištima. 

Glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov rekao je novinarima da je isporuka plina Europi preko Ukrajine neprekinuta i stabilna.

"Ukrajinska strana nije obnovila razgovore. (Ukrajinska državna tvrtka) Naftogaz nije doputovao... Pitanje duga za plin isporučen Ukrajini nije riješeno", kazao je Kuprijanov.

"Isporuka plina Europi preko Ukrajine bit će i dalje neprekinuta i stabilna", stoji u istom priopćenju te se dodaje kako je "Gazprom spreman nastaviti pregovore sa svojim ukrajinskim kolegama.

Gazprom je jučer smanjio isporuku plina Ukrajini za četvrtinu. U Gazpromu pojašnjavaju da su se na taj potez odlučili jer što s Ukrajinom nije postignut dogovor oko duga od 600 milijuna dolara za ranije isporuke, kao i zbog toga što još nema dogovora o isporukama za 2008. godinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene